Omkring halvdelen af alle større fladskærme i Danmark bliver monteret på væggen, og vægbeslag til fladskærme er blandt det mest solgte tilbehør til TV i dag. Vægbeslag findes i alskens udformninger og kvaliteter, og vi vil derfor i denne artikel sætte fokus på dette udbredte ekstraudstyr til fladskærms TV.

Hvorfor  montere sin fladskærm på et vægbeslag?

Stort set alle fladskærme bliver leveret med en bordstander hvorpå skærmen kan monteres, med mulighed for at dreje en smule til hver side. Når en meget stor del af alle fladskærmskøbere vælger at investere i et vægbeslag til skærmen, skyldes det hovedsageligt ønsket om et lettere og mere diskret design.

Vægbeslag fladskærm vægmonteret LG

Med et standard TV ophæng er det muligt at placere sit nye TV, så man helt (eller delvist) slipper for at se på kabler, bordstander og alt andet som kan genere øjet. I takt med at fladskærmene bliver tyndere og mere designede bliver det også mere og mere relevant, at kunne få et vægbeslag til sin fladskærm, som lader TV’et stå alene i sit æstetiske udtryk.

I naturlig kombination med vægmonteringen af fladskærmen ses ofte indfræsning af de nødvendige kabler i væggen, eller træk gennem en diskret kabelbakke for at skjule tilsluttede apparater mest muligt. Dette kan kombineres med et møbel med stoflåger, så man kan fjernbetjene alle sine tilsluttede apparater samtidig med at de står skjult og ikke skæmmer indretningen.

UNNU møbel i kombination med vægbeslag til fladskærm

Montering af TV på et vægbeslag har endvidere den fordel, at skærmen er bedre beskyttet imod små pilfingre som har det med at være fascineret af den store skærm, og der er mindre risiko for at nogen kommer til at beskadige skærmen ved at nogen kommer til at trække i tilsluttede kabler. Endelig fylder en fladskærm på et TV ophæng så lidt som det kan lade sig gøre i en stue.

Webshops med stort udvalg af TV ophæng

I forbindelse med vores artikel om de billige TV ophæng var vi igennem en masse webshops med et stort udvalg af vægbeslag. Da TV ophæng som nedenfor beskrevet er meget standardiserede, kan man med god mening købe dem fra den billigste webshop, da der ikke er forskel på dem så længe man køber mærkevarer, og de er stort set ikke til at slide op.

Her får du en vejledende liste med webshops som har stort udvalg af TV ophæng.

 

Læs også vores artikel om billigere alternativer til de dyre mærkevare TV ophæng

Hvilke standarder findes der for vægbeslag til fladskærme?

For langt de fleste andre forbrugsgoder du kan købe, er montering afhængig af det konkrete produkt, og du vil oftest være afhængig af den pågældende producent for at få monteret produktet. Dette gælder de fleste møbler, lamper og andet til boligindretningen. Heldigvis er dette ikke tilfældet for fladskærme.

Stort set uden undtagelse (B&O og Loewe er til tider gået deres egne veje) er alle fladskærmsproducenters TV kompatible med vægbeslag til fladskærme efter en VESA standard. VESA står for Video Electronics Standards Association og er ansvarlig for en lang række standarder indenfor videoprodukter, men nok bedst kendt for at definere standardopløsninger til computerskærme.

I praksis betyder denne standardisering, at du blot behøver finde ud af hvilken VESA standard dit fladskærms TV benytter, og herefter let kan vælge mellem alle de på markedet tilgængelige vægbeslag som passer til denne standard. Det gør det ganske overskueligt at købe et vægbeslag til din fladskærm.

I seneste revision (2006) af VESA standarden, (VESA Flat Panel Display Mounting Interface Standard) er defineret en række beslagstørrelser som sikrer at alle fladskærme kan monteres på et passende vægbeslag, afhængig af størrelsen på skærmen. VESA standarderne for vægbeslag er navngivet efter antallet at millimeter mellem beslagets skruehuller.

VESA 75 og VESA 100 vægbeslag

Som navnet antyder, er der her tale om beslag med 7,5 eller 10 cm. mellem skruehullerne. Der er tale om kvadratiske vægbeslag, som specifikt er møntet på computermonitors og mindre fladskærms TV til brug i køkken eller soveværelse. Beslagene er oprindeligt tiltænkt fladskærme mellem 12 og 23 tommer med en vægt på op til 14 kilo.

Vægbeslag fladskærm VESA 75 og VESA 100 - Grafik brugt med tilladelse fra recordere.dk

VESA 200 vægbeslag

VESA 200 har gennem lang tid været det mest udbredte vægbeslag til de mest almindeligt solgte fladskærme. Ifølge standarden er VESA 200 beregnet til fladskærme mellem 23 og 31 tommer med en vægt op til 22,7 kilo, men VESA 200 har ligeledes været det oftest forekommende monteringsstørrelse på 32″ og 40″ skærme. Nedenfor er afbilledet et VESA 200 beslag, som har 20 cm. bredde mellem skruehullerne, og er 10 cm i højden, oftest kaldet VESA 200X*100.

Vægbeslag fladskærm VESA 200 - Grafik brugt med tilladelse fra recordere.dkVESA 200X200 er en kvadratisk udgave af ovenstående, som har 20 cm. mellem skruehullerne både horisontalt og vertikalt. VESA 200X200 benyttes eksempelvis på alle Samsungs tynde LED TV på 32″ og 40″, eksempelvis UE40D8005, UE40D7005 og UE40D6505.

VESA 400, VESA 600 og VESA 800 vægbeslag

Når vi kommer op i skærmstørrelser over de 40 tommer, kommer de større vægbeslag på banen. De oftest benyttede størrelser er VESA 400X200, VESA 400X400, VESA 600X400 og VESA 800X400 for de helt store skærme.

Eksempelvis benytter Samsungs UE46D8005, UE46D7005 og PS51D8005 alle VESA 400X400, den store plasmaskærm PS64D8005 benytter VESA 600X400, mens stort set alle Panasonic plasma skærme benytte VESA 400X300.

Vægbeslag fladskærm VESA 800 - Grafik brugt med tilladelse fra recordere.dk

 

Vægbeslag til fladskaerm VESA 75 til VESA400X400Det er værd at bemærke, at der findes vægbeslag på markedet, som passer til en lang række VESA standarder ved at indeholde en lang række skruehuller med de korrekte placeringer, så vægbeslaget kan benyttes med et endnu bredere udvalg af fladskærme. Et eksempel er vist her, som er kompatibelt med VESA 75 hele vejen op til VESA 200X200. Den viste type af vægbeslag kan fås i udgaver helt op til VESA 400X400.

 

 

Vogels skinnebaseret vægbeslag til fladskærme

 

Tilsvarende gælder modeller, som benytter “skinner” til montering på fladskærmen, hvor mellemrummet mellem skinnerne kan varieres i høj grad. Fladskærmsbeslag som benytter skinner til montering på TV er generelt den mest fleksible løsning, og der vil være en stor sandsynlighed for at et vægbeslag med skinner vil kunne genbruges også til den næste fladskærm du måtte få behov for at hænge op.

 

 

 

Hvilke typer af vægbeslag findes til fladskærme?

Når det er afklaret hvilken standard en given fladskærm benytter hvad angår skruehullernes placering, skal der tages stilling til hvilken form for vægbeslag man ønsker at hænge sin fladskærm op på. Det afhænger i høj grad ad hvilke praktiske og designmæssige behov der ligger til grund for vægmonteringen.

Fladt vægbeslag uden bevægelsesmuligheder

Vægbeslag fladskaerm Vogels thin 305Det nok mest kendte og almindeligt benyttede vægbeslag fungerer helt simpelt ved at montere en plade eller et sæt skinner bag på fladskærmen, som herefter hægtes på en tilsvarende plade eller horisontal skinne monteret på væggen. Det giver ikke så stor fleksibilitet, men det er en overordentlig solid måde at montere skærmen, og det er let at lave et temmelig billigt vægbeslag som fungerer godt.

Afhængig af den enkelte model kan der være alt fra 1½ centimeters dybde og opefter mellem skærmens bagside og væggen. Det er meget vigtigt at få monteret beslaget i vatter fra starten.

Vægbeslag med enkelt svingarm

Vægbeslag fladskærm vinkling med enkelt armVægbeslag med en enkelt svingarm benyttes oftest til mindre fladskærme og PC monitors. I sagens natur vil armen skulle være meget lang, hvis man skulle have en stor skærm helt ud i 90 graders vinkel, og den vil i praksis være nærmest umulig at skjule i daglig brug når skærmen ikke er trukket ud.

Fordelen er naturligvis at et vægbeslag til en lille fladskærm, som har en enkelt svingarm kan være meget stabil, og ikke er så svær at producere stabilt.

Vægbeslag med dobbelt svingarm

Vægbeslag fladskærm Vogels thin 345Vægbeslag med dobbelt svingarm giver en høj grad af fleksibilitet når man skal have optimeret både placeringen af fladskærmen, samtidig med at man vil kunne betragte den fra en optimal vinkel. Den dobbelte svingarm giver mulighed for at trække skærmen ud i 90 graders vinkel, og kan samtidig trækkes tilbage så den kun fylder få centimeter i dybden bag skærmen.

Den store rækkevidde af en dobbelt svingarm gør til gengæld kvaliteten af vægbeslaget mere vigtigt. Det er altid en god ide at købe et vægbeslag som er overdimensioneret i forhold til vægten af skærmen. Det giver enlangt mere glidende og behagelig daglig brug – og du vil nok også sove bedre om natten.

Det er værd at bemærke at de færreste svingarme har indbygget nogen form for kontrol af kabler som skal trækkes til skærmen. Det flotte simple vægbeslag kan altså komme til at se væsentligt mindre simpelt ud, hvis man har 4-5 tykke kabler som skal trækkes bagved. Det kan anbefales at se på en “kabelstrømpe” til at samle kablerne, hvis man har mange af dem. Alternativt kan en HDMI swicher med Audio Return Channel give mulighed for at nøjes med at trække et enkelt HDMI kabel sammen med antennekabel og strøm.

Vægbeslag med elektrisk svingarm

Elektrisk vægbeslag fladskaerm Vogels thin355 fjernbetjentElektriske vægbeslag er basalt set blot et vægbeslag med enkelt eller dobbelt svingarm, som har en indbygget motor til at flytte skærmen ud i den rette position når den skal bruge, og tilbage når den ikke benyttes. Ofte vil det være muligt både at have forudindstillet en position, som skærmen kan køre ude til, men også at styre placeringen individuelt.

Elektriske vægbeslag som leveres af fladskærmsproducenten styres ofte af skærmens fjernbetjening, men ellers bliver de leveret med en separat fjernbetjening, hvor koden eventuelt kan programmeres ind i en universalfjernbetjening.

Vægbeslag med wire til ultra flad montering

Vægbeslag fladskærm Samsung wireI 2010 introducerede Samsung et wire beslag sammen med deres super tynde LED TV. Princippet er det samme som når man hænger et billede op ved hjælp af en snor og en skrue i væggen.

Vægbeslaget er specifikt produceret til at fungere med Samsung skærme, og det kan ikke påregnes at virke med andre producenters fladskærme. Wire beslaget findes i 3 forskellige varianter afhængig af hvor stort og tungt et TV man skal hænge op. I 2010 hed de WMN1000A, WMN1000B og WMN1000C. I 2011 passer vægophængene til nogle lidt andre skærme og skiftede modelnavne til WMN2000A, WMN2000B, og WMN2000C.

Den ubetinget største styrke ved denne type vægbeslag er at man ikke behøver montere sit vægbeslag i vatter på væggen. Man skal blot montere en enkelt eller to runde beslag, og kan herefter hænge wiren op over denne/disse. Herefter kan man ligesom med et billede på væggen finjustere fladskærmen, så den hænger helt lige.

Den anden fordel er at man kan få sin Samsung LED fladskærm monteret meget tæt på væggen, med omkring 1½ cm. mellem bagside af skærm og væggen. Det er designmæssigt virkelig flot.

Ulempen er at beslaget er specifikt udviklet til Samsung skærme, og der er ingen garanti for at det vil være kompatibelt med den næste skærm du køber. Og så er prisen omkring kr. 1000 i den høje ende for et bleslag, som blot hænger skærmen fladt på væggen. Der kan dog købes kopiudgaver til langt billigere priser.

Loftbeslag til fladskærm

Vægbeslag fladskærm loftbeslagEn alternativ løsning, hvis pladsen (eller vægstyrken) ikke er til vægmontering, er at montere fladskærmen på et loftbeslag. De fleste loftbeslag har en hul lodret stang, så kabeltræk kan skjules i stangen, og det samlede resultat kan være ganske diskret.

Loftmonteringen benyttes ofte til virksomheder, eller hos privatpersoner i soveværelser og køkkener. Det kan være en god måde at få plads til et mindre TV på et sted hvor den ellers ville være umulig at montere en fladskærm på et traditionelt vægbeslag. Loftbeslag kan dog sjældent klare lige så stor vægt som flade vægbeslag, og man skal passe meget på med ikke at komme til at skubbe eller slå til skærmen.

 “Stripperstangen”

Vægbeslag fladskærm Loewe stripperstangLoewe er sammen med B&O kongen af designløsninger, og det kan ikke undre, at de også på området for montering af deres fladskærme har været yderst innovative. Den lodrette stang i forkromet aluminium adskiller sig designmæssigt betydeligt fra stort set alle andre vægbeslag, men kan være fantastisk stilfuldt i det rigtige miljø.

I branchen har monteringsstangen aldrig heddet andet end “stripperstangen”, med tydelig reference til hvad den lodrette stang ligner, når den er monteret i det fri i en stue. Stangen er hul og med et hul ind i røret til at føre alle kabler helt skjult.

Custom Install løsninger

En guide omhandlende vægbeslag til fladskærme ville ikke være komplet uden at nævne alle de kreative løsninger som de dygtige custom installers i Danmark og udlandet benytter når det skal være rigtig smart.

Der er set eksempler på TV som sidder bag et spejl, og først bliver synligt når det tændes, således at man kan se TV på sit badeværelse – når man altså ikke ser sig selv i spejlet. Andre har fået bygget en fladskærm ind i fodenden af deres seng, så den kan komme op når man ser TV, og sænkes ned efter endt brug, og er helt usynlig. Tilsvarende er der lavet mange forskellige løsninger hvor TV sænkes ned fra loftet eller kommer op fra gulvet når det bliver tændt. Særligt i USA er det ikke ualmindeligt at lade et stort maleri dække fladskærmen, og så lade maleriet glide til side eller op når der skal ses fjernsyn.

Gulvstander til fladskærm

Vægbeslag fladskærm CTF3020 gulvstanderHer er i sagens natur ikke længere tale om et vægbeslag. Vi har valgt at medtage gulvstanderen, da principperne for montering på gulvstander er det samme og der oftest benyttes samme VESA standarder til montering på gulvstander. Ved valg af gulvstander til din fladskærm er det særligt vigtigt at være opmærksom på synlighed af kabeltræk og hvor skærmens tyngdepunkt ender med at være.

Hvis TV’et er for stort (og tungt) i forhold til fodens størrelse, kan der ske ulykker ved selv mindre skub. I særdeleshed skal man være tilbageholdende med gulvstandere hvis der er børn i husstanden, da kun de færreste gulvstandere kan modstå at man hiver i TV’et eller skubber til det, mens det er monteret på standeren.

Hvem laver vægbeslag til fladskærme?

Markedet for vægbeslag til ophæng af TV er præget af en god håndfuld store mærkevarer samt en lang række betydeligt billigere noname producenter. Der kan være betydelig forskel på hvem der er de mest udbredte leverandører på markedet afhængig af geografiske forhold. På det danske marked er følgende producenter p.t. meget udbredt:

Er der forskel på de forskellige vægbeslag til fladskærme?

Set udefra, er er et vægbeslag til en fladskærm et produkt som er utroligt nemt at producere, hvilket det rent faktisk også er. I langt de fleste tilfælde er det simpelt metalarbejde der skal til for at producere et fornuftigt vægbeslag som kan holde til hvad det skal. Vi vil i en senere artikel se nærmere på prisbillige vægbeslag og TV ophæng.

Før man kaster sig over det første og bedste billige vægbeslag er det en god ide at se på hvilken type beslag man har brug for. skal skærmen blot monteres en gang for alle tæt og stabilt på væggen, så kan selv det simpleste billige vægbeslag gøre jobbet fornuftigt.

Er der derimod tale om mere specialiserede vægbeslag, eventuelt et med en eller flere svingarme eller wiretræk, som Samsung benytter til deres tynde skærme, så kan konklusionen være en anden. Mere specialiserede vægbeslag kræver generelt finere tolerancer og bedre kvalitetskontrol, end blot en metalplade med et par skruemonterede skinner.

For wire ophæng til tynde Samsung fladskærme har jeg set eksempler på at de billige kopiophæng simpelthen er gået i stykker, til trods for at de ligner Samsungs original beslag nærmest 100%. Der er ikke meget ved at spare 500 kroner på et vægbeslag, hvis det resulterer i en ødelagt fladskærm.

For vægbeslag som kan trækkes ud i en svingarm og vinkles har kvaliteten af beslaget stor betydning for hvor stabilt beslaget er, og hvor glidende bevægelsen er når man bevæger skærmen ind og ud. Der er meget stor forskel på hvordan vægbeslag med svingarme fungerer i praksis, og det kan være svært at vurdere på forhånd.

Hvis man er lidt kvalitetsbevidst vil jeg kraftigt anbefale at man opsøger en butik, hvor man har mulighed for at prøve det pågældende vægbeslag for at se hvor stabilt det virker og hvor glat det kører. Jeg har haft mange gode erfaringer med Vogels (eksempelvis deres THIN 345) og set lidt for mange defekte (og knirkende) SMS 3D Wall Brackets til at jeg er helt tryg ved at anbefale dem.

Som generelt hovedregel gælder, at jo mere avanceret vægbeslaget er, jo mere kan det betale sig at købe kvalitet.

Tyverisikring så dit vægbeslag kan sikre din fladskærm i tilfælde af indbrud

Hvis dit TV skal monteres et sted, hvor der er en reeel risiko for tyveri, kan det betale sig at se sig om efter et vægbeslag med i hvert fald en minimal tyverisikring indbygget. Du kan aldrig sikre dig mod profesionelle tyve, som målrettet går efter at få din fladskærm med, men i de fleste tilfælde er det nok, blot at gøre nedtagningen en smule mere besværlig, så det bliver uinteressant for tyvene at bakse med.

En række vægbeslag er ganske enkelt lavet til at have eksempelvis en tværpind gennem beslaget som låses fast med en lille hængelås. Dette vil oftest være alt rigeligt til at afskrække indbrudstyve, som har travlt med at komme af sted.

for de fleste almindelige vægbeslag kan man sikre skærmen betydeligt ved at anskaffe særlige skruer eller bolte til at spænde skærmen fast med. Mange vægbeslag fungerer ved at skinner monteret bag på skærmen hægtes op på en tværgående skinne som sidder på væggen, og hvor der så kan skrues en skrue op nedefra, for at sikre at skærmen ikke falder ned, hvis den får et skub nedefra. Skærmen kan da ikke flyttes medmindre man skruer den nedre skrue ud, og dette besværliggøres ved at benytte fx. en torx skrue med midterpind, som ikke passer med normale skruetrækkerbits.

Faldgruber – vær opmærksom

Hvor sidder din fladskærms stik?

Efterhånden er det heldigvis blevet mere undtagelsen end reglen, at fladskærme har stik som vender direkte bagud fra skærmen. Det er dog værd at overveje, hvor vægbeslaget bliver monteret bag på skærmen, da der stadig kan risikeres, at der er stik man ikke kan komme til, når man har monteret beslaget. Det gælder særligt ved SCART og andre store stik som vender udad. sørg for at checke om den del af dit vægbeslag som monteres på TV’et dækker for nødvendige stik på fladskærmen.

Jo længere en arm beslaget har – jo større træk

Det er fristende at benytte et vægbeslag med en lang dobbelt svingarm, som giver høj fleksibilitet i placeringen af fladskærmen. Vær dog opmærksom på vægtstangsprincippet gælder jo længere ud dit fladskærms beslag skal kunne trækkes. Det stiller langt større krav til væg, skruer og rawlplugs, hvis beslaget skal kunne holde til en skærm der hænger mere end en halv meter ud fra væggen. Undersøg eventuelt hvilken væg beslaget skal monteres i før du køber det, og spørg sælgeren (eller endnu bedre: en håndværker) om det vil være en god ide.

Ikke alle vægbeslag passer til alle fladskærme

Langt de fleste vægbeslag på markedet i de gængse størrelser benytter maskinskruer med en diameter på 4 mm, mens enkelte af de større skærme benytter skruer på 6 eller 8 mm i diameter. Stort set altid med en længde på maksimalt 10 mm udover beslagets dybde.

Det er dog ikke alle TV som passer med alle vægbeslags medfølgende skruer. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med afstandsringe eller skruer som er kortere/ længere ende de medfølgende. Køber du skærm og vægbeslag samme sted burde det ikke være noget problem.

Til sidst et par ord om billedkvalitet

Et af vægbeslagets største forcer er muligheden for at placere skærmen i en synsvenlig øjenhøjde. Det kan være en naturlig indskydelse at få sit TV monteret et flot og imponerende sted, som eksempelvis over en pejs eller en høj reol. For at få den mest behagelige TV oplevelse er det dog væsentligt at man ikke skal bøje nakken alt for meget op eller ned mens man ser TV. Det vil som hovedregel være mest hensigtsmæssigt at montere sit vægbeslag, så skærmens nederste tredjedel er ud for ens hoved når man sidder ned. Det vil generelt give en god betragtningsvinkel uden at skulle vinkle hovedet for meget op eller ned. Et stykke højere oppe end denne anbefaling går dog normalt uden større problemer.

Et vægbeslag med mulighed for at dreje TV’et gør det endvidere muligt at vinkle et LCD/LED TV direkte imod dem som kigger på det, og kan på den måde afhjælpe de fleste af de ulemper som LCD/LED TV har med begrænset betragtningsvinkel. Dette er en af de største billedkvalitetsmæssige goder ved et vægbeslag som kan vinkles.

Afsluttende skal det bemærkes, at det vil have stor betydning for den samlede billedkvalitet hvilken baggrundsfarve man har bag sit TV, og hvilken belysning der lyser bagvæggen op. For ikke at ødelægge vores farveopfattelse af kildematerialet på skærmen, er det bedst at have en baggrund som er så neutral som muligt, forstået på den måde at farven bag skærmen bør være så tæt på grå (en valgfri nuance mellem hvid og sort) som muligt.

Er der belysning bag skærmen, vil det være en fordel, hvis lyset i kombination med væggen er så tæt på at reflektere neutral hvid (D65) som det kan lade sig gøre. D65 belysning med højt CRI (Color Rendering Index) må dog vente til en senere artikel.

 

Oversigt over populære fladskærme og VESA standard

Vi får en del tilbagemeldinger fra folk som leder efter oplysninger om den VESA standard deres TV benytter og har svært ved at finde oplysningen på nettet og ikke har manualen i nærheden. Vi vil derfor vedligeholde en liste over VESA standard for vægbeslag til de mest populære fladskærme her.

 

VESA 400X400 vægbeslag og TV ophæng benyttes af disse skærme

 

VESA 600X400 vægbeslag og TV ophæng benyttes af disse skærme

 

VESA 400X300 vægbeslag og TV ophæng benyttes af disse skærme