I 2012 vil samarbejdspartnerne bag Full HD 3D Glasses initiative endelig begynde at sende en lang række gensidigt kompatible 3D briller på markedet resulterende i reel konkurrence på markedet for 3D briller og muligheden for at tilkøbe sig bedre performance og design. Vi benytter lejligheden til at se på teknologierne bag 3D briller og giver en oversigt over markedet indtil nu.

Princippet bag stereoskopisk 3D med briller

Som det sikkert står klart for de fleste, har vi mennesker evnen til at se i tre dimensioner, når vi bevæger os rundt i virkeligheden. Da vores to øjne sidder let forskudt fra hinanden, kan hjernen benytte forskellen på de to billeder den ser gennem de respektive øjne øjnene til at skabe et indtryk af dybde.

Det er basalt set samme princip som benyttes når man forsøger at skabe kunstig dybde fra en TV skærm eller et lærred, som pr. definition ingen egendybde har. Ved at sørge for at hvert øje får sit eget let  modificerede signal, kan vi let lade os snyde til at tro at der er dybde i billedet. Når hjernen får leveret to billeder med let forskellige vinkler opfatter vi dybden, og ved at variere forskellen mellem signalet til de to øjne, kan vi simulere forskellige dybder på enkelte objekter i billedet.

 

Hvilke typer 3D briller findes der

Der er gennem tiderne benyttet mange forskellige teknologier til i praksis at vise to film på en skærm og sikre at hvert øje kun ser den ene af dem.

Anaglyf 3D briller ipap

Anaglyf 3D

Hvis man har et par år på bagen kan man ganske sikkert huske, hvordan 3D havde sine store perioder i 50’erne og 80’erne, begge gange med de farvede briller som afspejler anaglyf 3D teknologi. Anaglyf 3D benytter traditionelt et sæt 3D briller med henholdsvis et rød og enten blåt eller cyan brilleglas. Der røde brilleglas filtrerer alt andet end rød lys ud, mens det cyanfarvede filter filtrerer rødt lys væk. Når man kombinerer et sådan sæt briller med et billede, som indeholder rød og cyan kan man separere hvad hvert enkelt øje ser. Teknologien er gammel og har været udbredt fordi den er let at distribuere og ikke kræver andet end et sæt billige farvefiltrerede briller og et farve-TV.

Hvis du nogensinde har prøvet at se anaglyf 3D vil du til gengæld nok være bekendt med at kvaliteten af billedet generelt lider så meget at det kun er interessant som en kuriositet.

polariserede 3D briller (cirkulært eller lineært)

Til brug i biografen udviklede man et betydeligt bedre system, som gør brug af to separate filmprojektorer, som hver især får placeret et polariseret filter foran fremviserens linse. På den ene projekter lægger man et vandret polariseret filter, mens man på den anden projektor lægger et lodret polariseret filter. Fordelen med denne teknologi er at polariseringen at lyset ikke påvirker farvegengivelsen i billedet.

Når biografgængeren så får udleveret et sæt briller hvor det ene brilleglas er lodret polariseret mens det andet er vandret polariseret er enderesultatet, at hvert øje har sin helt egen filmfremviser, idet øjet med det lodrette polariserede brilleglas ikke viser billedet fra projektoren med det vandrette polariserede filter. Det betyder samtidig, at hvert øje ser et billede med fuld opløsning i meget høj kvalitet.

I praksis benytter man oftest filtre som er cirkulært polariseret med og mod uret i stedet for lodret og vandret, men det basale princip er fuldstændig det samme.

I takt med at digitale filmfremvisere har gjort deres indtog i biograferne har man udviklet en mere omkostningsproduktiv teknik som alternativ tilat have to separate projektorer. Man benytter i stedet en enkelt digital filmfremviser hvorpå man monterer et filter, som kan skifte polarisering med meget høj hastighed. Filmmateriale består som bekendt af 24 billeder for hvert sekund, og ved normal filmfremvisning “flasher” man hvert billede 2 eller 3 gange for at undgå flimren, og ender altså med en fremvisningsfrekvens på 48 eller 72 Hz.

Ved digital 3D sætter man denne hastighed op til 144 Hz, således at der er tid til at vise 72 billeder til hvert øje. Filmfremviseren viser nu et billede til højre øje, mens det påmonterede filter er polariseret i den ene retning. Herefter skifter filtret lynhurtigt polarisering, hvorefter man viser et billede til det venstre øje. Hele processen med at skifte polarisering og vise billeder til hvert øje for sig går så hurtigt, at vi ikke opfatter andet end at hvert øje ser let forskudte billeder.

Blandt ulemperne er at man er nødt til at have et særligt filmlærred, som bevarer lysets polarisering, når lyset reflekteres fra lærredet ud i biografsalen. Det er en af grundene til at du kan se flere og flere biografer som mere eller mindre permanent har de meget reflektive “silver screens” hængende. Hertil skal lægges enten to projektorer eller et ganske dyrt aktivt polariseringsfilter. Til gengæld er brillerne enormt billige, idet der blot kræves en billig plastikramme med et billigt polariseret filter som brilleglas.

Aktive 3D briller (active shutter)

Den alternative metode til at vise 3D i biografen er den som de fleste af os nu kender fra lang de fleste 3D TV. Igen hæver vi frekvensen på den benyttede filmfremviser, således at vi kan vise dobbelt så mange billeder som ved 2D fremvisning. i stedet for at benytte polarisering benytter vi nu et sæt 3D briller, som har indbygget en “lukker” i hvert brilleglas, så vi skiftevis kan lukke for hvert øje.

Ved at synkronisere projektoren med de benyttede 3D briller sikrer vi nu, at de billeder som skal vises til højre øje projiceres på lærredet imens venstre øjes brilleglas er lukket, så venstre øje ikke ser noget. Herefter lukker vi for højre brilleglas og viser i samme splitsekund et billede til venstre øje, og således fortsætter processen.

Teknologien er på nogle områder mere simpel, da der ikke kræves et specielt lærred og man ikke behøver særlige filtre foran filmfremviseren. Til gengæld er de aktive briller langt langt dyrere, da hvert brilleglas er sin egen lille LCD skærm. Der er også en større grad af vedligeholdelse, da hver sæt 3D briller drives af et batteri der løbende vil skulle udskiftes eller genoplades. For brugeren kan ulempen være en vis flimren, hvis man er følsom for at 3D brillen løbende sidder og åbner og lukker for hvert brilleglas.

Hvad er Full HD 3D Glasses initiative 3D briller

Da vi så de første 3D TV på konsummarkedet tilbage i starten af 2010 havde hver enkelt producent sine egne 3D briller som fulgte med TV’et, som som ikke var kompatibelt med andre mærker. Det har helt fra starten været en uholdbar situation, som i øvrigt har været helt unødvendig, da den basale teknologi er stort set den samme i alle briller.

På den baggrund startede Xpand og Panasonic et arbejde med en standard for 3D briller til hjemmebrug. I sommeren 2011 tiltrådte Sony og Samsung som founding members af Full HD 3D Glasses initiative. Onde tunger vil påstå, at målet har været at modstå konkurrencen fra LG, som med deres passive 3D teknologi satte Sony, Samsung og Panasonic under alvorligt pres. Resultatet er i hvert fald at de 3D modeller som i foråret 2012 er på vej på markedet benytter 3D briller som er kompatible på tværs af producenter.


3D briller på markedet

Indtil vi har en endelig standardisering og kan være sikre på at alle aktive 3D briller er kompatible med alle nye TV på markedet, har det dog været noget af et cirkus at finde rundt i alle de forskellige 3D briller som de forskellige producenter har sendt på markedet. Vi har derfor lavet en guide over de forskellige 3D briller som har været på markedet fra de større producenter i de seneste år.

Bemærk at de fleste producenter har flere forskellige udgaver af den samme basale model, afhængig af farve og størrelse af brillestellet. Oftest benyttes det eller de sidste tegn i produktkoden til at angive størrelse eller farve på brillerne. Eksempelvis Panasonic har S, M og L som kommer lige efter modelbetegnelse for at signalere small, medium og large – og deres briller har forskellige farver afhængig af størrelse. Tilsvarende har Samsung på SSG-3300 angivet farven på brillerne i de sidste cifre af modelnummeret. SSG-3300CR er den hvide model, mens SSG-3300GR er den sorte model.

 

Samsung 3D briller

 SG-2100Samsung 3D briller SSG-2100

  • 2010 model med IR kommunikation, ikke kompatibel med RF
  • Vægt: 36 gram
  • Active shutter teknologi
  • Benytter CT2032 knapbatteri med op til 100 timers levetid

SSG-2200Samsung 3D briller SSG-2200

  • 2010 model med IR kommunikation
  • Vægt:  gram
  • Active shutter teknologi
  • Benytter internt opladeligt batteri

SSG-3100Samsung 3D briller SSG-3100

  • 70 timers batteritid
  • Vægt: 36 gram
  • RF kommunikation med TV
  • Lukket i siderne for mindre lysindfald og reflektioner
  • Manuel tænd/sluk knap
  • Kompatibel med alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D LED TV samt alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D plasma TV

SSG-3300Samsung 3D briller SSG-3300

  • 40 timers batteritid på en fuld opladning, som tager 2 timer via USB og 3 timer med trådløs opladning
  • Vægt: 38 gram
  • Opladning via USB-kabel (forberedt til trådløs opladning)
  • RF kommunikation med TV
  • Justerbar næsestøtte
  • Automatisk tænd/sluk
  • Kompatibel med alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D LED TV samt alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D plasma TV

SSG-3500Samsung 3D briller SSG-3500

  • 40 timers batteritid på en fuld opladning, som tager 2 timer
  • Vægt: 29 gram
  • Opladning via USB-kabel
  • RF kommunikation med TV
  • Kompatibel med alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D LED TV samt alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D plasma TV

SSG-3700Samsung 3D briller SSG-3700

  • 40 timers batteritid på en fuld opladning, som tager 2 timer via USB og 3 timer med trådløs opladning
  • Vægt: 29,5 gram
  • Opladning via USB-kabel (forberedt til trådløs opladning)
  • RF kommunikation med TV
  • Automatisk tænd/sluk
  • Justerbar næsestøtte
  • Kompatibel med alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D LED TV samt alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D plasma TV

Samsung SSG-4100Samsung 3D-briller SSG-4100

  • Justerbare stænger, der passer til alle aldre og kan bæres over almindelige briller
  • 150 timers batteritid
  • Vægt: 23 gram med batteri
  • Kompatibel med alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D LED TV samt alle 2011 og 2012 Samsung D, E og ES serie 3D plasma TV

 

 

LG 3D briller

AG-S250

LG aktive 3D briller AG-S250

  • Aktiv teknologi
  • Liquid Crystal Shutter
  • Genopladelige batterier med USB opladning
  • Kompatible med LGs 3D-TV 2011 modeller med aktiv teknologi (PW350, PZ550, PZ750 og PZ950 plasma skærme), ikke med 2010 serierne

.

 

LG AG-F260

LG 3D briller AG-S260

  • Kompatibel med alle LGs Cinema 3D TV
  • Crosstalk under 1 %
  • Cirkulær polarisering
  • Vægt: 16 gram

LG AG-S270

LG 3D briller AG-S270

  • Aktive 3D briller med IR kommunikation (rækkevidde op til 15 meter)
  • Kompatibel med LG PZ750 og PZ950 serier
  • Liquid Crystal Shutter
  • Vægt: 47 gram
  • Genopladeligt batteri oplades via USB
  • En fuld opladning giver ca. 40 timers drift

Panasonic 3D briller

TY-EW3D10Panasonic aktive 3D briller TY-EW3D10

  • Aktive 3D briller med IR kommunikation
  • Kompatibel med Panasonic 2010 og 2011 Plasma og LCD skærme
  • Liquid Crystal Shutter
  • Leveres med 2 forskellige skiftbare næsestøtter.
  • Vægt: 63 gram
  • Benytter CR2032 knapbatteri (op til 75 timers driftstid)

TY-EW3D2Panasonic aktive 3D briller TY-EW3D2

  • Aktive 3D briller med IR kommunikation
  • Kompatibel med Panasonic 2010 og 2011 Plasma og LCD skærme
  • Liquid Crystal Shutter
  • Med aftagelige næsestøtte
  • Vægt: 40 gram
  • Lithium-ion batteri på3,7 volt oplades via USB
  • En fuld opladning på 2 timer giver ca. 30 timers drift

TY-EW3D3Panasonic 3D briller TY-EW3D3

  • Aktive 3D briller med IR kommunikation (Liquid Crystal Shutter)
  • Passer til Panasonic 3D plasma og LCD TV  fra 2010 og 2011 samt PT-AT5000 projektor
  • Virker ikke med Panasonics 2012 modeller, som er gået over til RF kommunikation. TIl 2012 modeller skal man bruge TY-ER3D4
  • Lithium-ion batteri på3,7 volt oplades via USB
  • En fuld opladning på 2 timer giver ca. 25 timers drift
  • Det er også muligt at justere størrelsen af brillebro og afstanden mellem øjnene, for bedst mulig komfort

TY-ER3D4Panasonic aktive 3D briller TY-ER3D4

  • Aktiv (IR) 3D briller til:
  • Plasma 2012: TX-P42/50XT50E + TX-P42/50UT50Y + TX-P42/50/55/65ST50Y + TX-P42/50GT50Y + TX-P50/55/65VT50Y
  • LCD 2012 : TX-L42/47ET50Y + TX-L42/47/55DT50Y + TX-L47/55WT50Y
  • Liquid Crystal Shutter (Frame sequential type)(IR styret)
  • 27 gram
  • Batt. Lithium-ion “3,7v,70mA”opladelige via USB, (drift ca. 25 timer) (oplade ca. 2 timer)
  • Størrelse SMALL (hovedebredte 164,7mm)

TY-EP3D10Panasonic passive 3D briller TY-EP3D10

  • Passiv 3D briller med cirkul;r polarisering
  • Passer til Panasonic 2012 LCD: ET5 serien (og kompatibel med de fleste andre cirkulært polariserede TV)
  • Vægt: 18 gram

 

Sony 3D briller

Sony TDG-BR100Sony aktive 3D-briller TDG-BR100

  • Benytter CR2032 knapbatteri, levetid op til 100 timer
  • Vægt: 77 gram
  • Active shutter styret af infrarødt signal

TDG-BR200 / TDG-BR250Sony aktive 3D briller TDG-BR200

  • Genopladelige 3D-briller (oplades via USB-forbindelse)
  • 30 timers kapacitet ved fuld opladning, men 3 minutters opladning giver strøm nok til en 3-timers film
  • Vægt: 57 gram (TDG-BR200), 59 gram (TDG-BR250)
  • TDG-BR200 er den lille model til børn, mens TDG-BR250 er til voksne
  • Brillerne benytter infrarød trådløs kommunikation, og er specificeret til at fungere problemfrit i hvert fald op til 5 meter fra TV
  • Lukkede i siderne for minimal intern reflektion og for at blokere for omgivende lys fra rummet

 TDG-BR750Sony aktive 3D briller TDG-BR750 - titanium design

  • Titanium 3D-briller med Active Shutter teknologi
  • Vægt: 34 gram
  • Brillerne benytter infrarød trådløs kommunikation, og er specificeret til at fungere problemfrit i hvert fald op til 5 meter fra TV
  • Brillerne kan genoplades via et USB-kabel, som kan kobles til et TV med USB port
  • 15 timers kapacitet ved fuld opladning, men 5 minutters opladning giver strøm nok til en 3-timers film

 

Tilbagemeldinger

Det er ikke tanken at vi vil lave deciderede test af 3D briller foreløbig.Vi hører dog meget gerne fra dig i kommentarerne nedenfor, hvis du har brugt nogen af de beskrevne 3D briller, og har været enten glad for dem, eller utilfreds. Som det fremgår af billederne er der jo stor forskel på hvordan de er opbygget, både med hensyn til pasform og hvor meget udefrakommende lys de lukker af for.