For nu 7. år i træk, har den amerikanske fladskærmsforhandler Value Electronics i staten New York afholdt en temmelig seriøs shootout med de allerbedste af årets fladskærme.

Value Electronics flatscreen shootout

Value Electronics årlige fladskærms shootout (Fotograf: Robert Zohn)

 

Testen

Fremgangsmåden er altid den samme. Ejeren af Value Electronics, Robert Zohn, samler en række af de absolut bedste fladskærme på markedet i sit demolokale. Skærmene udvælges hovedsageligt efter billedkvalitet, og får lov at køre break-in, så de er på lige fod til konkurrencen. Herefter går et hold af ISF certificere kalibreringsteknikere i gang med at kalibrere alle skærmene, så de så godt som de overhovedet muligt efterlever gældende standarder (Rec. 709, D65 Gamma 2,4 etc.).

Kalibreringen er de seneste par år foretaget af Kevin Miller (mevirkende grundlægger af ISF i 1994) og Kevin DeWayne (kendt som D-Nice på de fleste fora), som begge hører til i den absolut tunge ende af kalibreringsverdenen. Kalibreringen foretages med referenceudstyr fra eksempelvis Klein Instruments og Konica Minolta. For hver skærm offentliggøres kalibreringsrapporterne, som traditionelt er yderst imponerende.

Når alle skærme er kalibreret til at yde deres absolut bedste, inviteres en række producenter, forbrugere og eksperter i billedkvalitet og Film-/TV-produktiontil at deltage ved gennemgang af en lang række demonstrationer med testbilleder og filmsekvenser. Alle (bortset fra producenterne naturligvis) får mulighed for at angive hvilken af skærmene de mener har den bedste billedkvalitet. Sidste år vandt Panasonics plasmaskærm TC-P58VT25 (en model som aldrig kom til det danske marked)

Dette års kombattanter var en yderst imponerende forsamling (her angivet ved de nærmest tilsvarende danske modeller)

  • Samsung UE60D8005 Edge LED 3D fladskærm
  • Samsung PS59D7005 Plasma 3D fladskærm
  • Panasonic TX-P65VT30 NeoPlasma 3D fladskærm
  • Sharp Elite PRO60X5FD Local dimming backlight LED 3D fladskærm
  • Sony 55HX920 Local dimming backlight LED 3D fladskærm
  • LG 60PZ950W 3D Plasma fladskærm

Følg introduktionen til de to dages test her (de følgende dages optagelser kan ligeledes findes på YouTube):

Resultatet

Som det fremgår af overskriften, så endte vinderen af årets shootout med at blive Sharps helt nye bagbelyste LED skærm Elite PRO60X5FD, som det i skrivende stund ikke er planlagt at introducere i Danmark. Skærmen er udviklet i samarbejde med Pioneer, hvilket er grunden til at Sharp har fået lov at benytte navnet Elite på skærmen. Særligt det fremragende sortniveau uden nævneværdige problemer med “glorier” eller dårlige betragtningsvinkler fremhæves som baggrund for sejren. Sharps Elite skærme kommer i øvrigt kun i 60 og 70 tommers modeller indtil videre, og er specifikt møntet på high-end og custom install segmentet i USA. Du kan læse mere om skærmen på Sharps separate Elite LCD website.

Panasonics VT30 på 65″ kom ind på en andenplads skarpt efterfulgt af Samsungs 59″ plasmaskærm, med en meget smal margen. Samsung blev rost for uhyre præcis farvegengivelse, mens Panasonic vandt på en bedre sortgengivelse (som ser ud til at være lidt bedre på de amerikanske modeller end de tilsvarende europæiske). Det bemærkes, at de to ISF folk valgte Samsungs plasmaskærm over Sharp og Panasonic grundet den gode farvegengivelse.

Du kan læse mere om testen på Value Electronics website, hos CNET, eller Kevin Millers beskrivelse på TweakTV.

Forbehold

I sidste ende skal man naturligvis ikke lægge mere i en sådan test end at betragte den som endnu en kilde der indgår på linje med en masse andre. Der kan stilles en masse relevante kritiske spørgsmål til den anvendte metode, og fremgangsmåden med de mange præsentationer kan meget let have været med til at farve opfattelsen for de mindre kyndige deltagere. Det ændrer dog ikke ved at det er et banebrydende skridt for et LCD TV med local dimming at klare sig så godt imod de bedste plasmaskærme på markedet. Jeg håber at have en masse mere at sige om Sharps nye skærme efter CES i januar måned.

Efterskrift: Top Picks i Home Theater Magazine

I januar 2012 udgaven (udgivet i december 2011) af amerikanske Home Theater har Thomas J. Norton testet 60″ udgaven af Sharps nye LED skærm.

Skærmen tildeles en Top Picks vurdering og får generelt virkelig pæne ord med på vejen, herunder betegnelsen “the new all-time flat-panel champ”. Betragtningsvinklen fremhæves som lige så skidt som på andre LCD skærme, mens farve og gråskalagengivelsen, selv uden kalibrering, er rigtig flot.