Det franske firma Parrot er næppe nogen man forbinder med høretelefoner, hvis ikke man ved et tilfælde er stødt på deres Zik model på en rejse til udlandet, da den ikke er bredt distribueret i danske butikker. Til gengæld har du sikkert høre om deres AR drone, som har været det helt store gennembrud for personligt ejede droner med let betjening.

Fra Parrots hjemmeside kan man finde deres raison d’être: “Parrot creates, develops and markets advanced consumer technology products for Smartphones and tablets.” Det har resulteret i en lang række yderst innovative produkter, fra føromtalre AR 2.0 drone over avancerede bilstereoløsninger, potteplantemonitors, som giver besked til din smartphone når planterne skal vandes. Og så er der altså deres høretelefon kaldet Zik.

At kalde Parrot Zik for en høretelefon er lidt det samme som at kalde en iPhone for en telefon. Det er måske nok en korrekt betegnelse, men det er langt fra dækkende. Som det vil fremgå nedenfor, har Parrot Zik features som ikke findes i nogen andre høretelefoner på markedet.
Parrot Zik Bluetooth høretelefon med DSP

Pristjek – find den bedste pris på Parrot Zik

Parrot Zik kan være svær at finde i en fysisk butik, men den er tilgængelig fra et bredt udvalg af netbutikker. Vi opdaterer dagligt priserne i tabellen nedenfor, så du altid kan finde den bedste pris.

Update: Parrot Zik findes nu i version 3 – du kan finde opdaterede priser hos Pricerunner.

Design, features og komfort

Lad os for en gangs skyld starte med designet, som kommer fra Philippe Starck, som også tidligere har arbejdet sammen med Parrot. Zik kan fås i 4 forskellige versioner, hvor den klassiske er den vi har testet og taget billeder af. Det skal dog ikke afholde os fra at give et indblik i hvordan Parrot Zik også kan se ud, hvis man er frisk på at skille sig lidt ud fra masserne

 

Parrot Zik over ear høretelefon i yellow goldParrot Zik over ear høretelefon i rose gold

Her vil det vist være på sin plads, at understrege, at finish og udførelse er lige så luksuriøs og gennemført, som det ser ud på billederne. Materialerne er ganske enkelt super lækre og der er ikke tale om billig plastik som blot ligner metal. Der er en tyngde og kvalitet i materialerne som sjældent ses på høretelefoner.

Bøjlen og puderne benytter super blødt imiteret læder. Selve koppen er lavet i mat letvægtsplastik, mens resten af høretelefonen er i solid metal. Opbygningen er solid og giver indtryk af et produkt som kan holde i mange mange år. Puderne er nok de blødeste og mest behagelige jer erindrer at have prøvet. De er lige præcis store nok til at omfavne de fleste ørestørrelser, men meget store ører vil måske få problemer. Ligeledes skal man være opmærksom på at der er begrænset justeringsmulighed i størrelsen, så hvis man har et meget stort hoved er der en mulighed for at kopperne simpelthen ikke kan nå ned og dække ørerne.

Høretelefonerne sidder blødt og behageligt, men vægten gør at de ikke sidder specielt stabilt på hovedet, og alene ved at bøje hovedet fremover er der risiko for at høretelefonerne stille og roligt glider af hovedet. Det er ikke et problem ved normal brug, men gør dem uegnet til enhver form for sport.

Parrot Zik trådløs høretelefon uden kabelAktiv støjreduktion

Zik har 4 indbyggede mikrofoner som assisterer med aktivt at reducere udefrakommende støj. Som med alle former for aktiv støjreduktion, virker funktionen bedst ved konstant støj, som en flymotor eller lignende. Den aktive støjreduktion er yderst velfungerende. I praksis har jeg kun oplevet et bedre Active Noise Cancelling System i Boses bedste modeller, mens Parrot Zik slår alle andre eksempler jeg har prøvet. Som det nærmest altid er tilfældet, påvirker systemet lyden, som får en let skævvridning imod mere bas. Heldigvis kan man på Parrot Zik modvirke dette med den indbyggede equalizer, som gør det muligt at lave en personlig indstilling som retter op på lyden, så den minder om den neutrale gengivelse uden støjreduktion.

Parrot Zik iphone appDet er værd at bemærke at støjreduktionen dræner batteriet hurtigt, og man skal ikke regne med meget mere end 6 timer, hvis man har alle features (Bluetooth, støjreduktion og equalizer) slået til. Ved almindelig brug holder batteriet omkring 15 timer før det skal lades op. Det er muligt at købe et ekstra batteri til omkring kr. 250, og det er super simpelt at skifte. Modsat en del alternativer med aktiv støjreduktion, kan Zik stadig spille når den løber tør for batteri, men lydkvaliteten tager et betydeligt dyk.

DSP, equalizer og Lou Reed tuning – Android og iOS app

Som sagt er Parrot Zik noget af en ingeniørmæssig præstation. Indbygget i høretelefonen er en Digital Signal Processor (DSP) som åbner op for en masse digitale muligheder som ikke findes i andre høretelefoner. Uanset om den benyttes via Bluetooth eller kablet kan man via en Android eller iOS app tilpasse lyden efter sine egne præferencer. Der er en 7-kanals grafisk equalizer indbygget, med en række presets, som kan justeres efter egne ønsker. Der er ligeledes en Parrot Concert Hall indstilling, som tilfører digital rumfornemmelse. Endelig er der en meget omtalt særlig tuning lavet i samarbejde med Lou Reed lige før hans død.

Parrot Zik iphone equalizerJeg fandt Lou Reed tuningen ganske forfærdelig. Concert Hall indstilling giver mulighed for at vælge forskellige rumakustikker og justere bredden af rummet fra 0 til 180 grader. Funktionen virker, men tilførte ikke noget jeg kan bruge til noget. Equalizeren derimod er et kærkomment tiltag for dem som har en særlig præference for hvordan deres høretelefoner skal lyde, og som ikke vil være begrænset til hvad der er indbygget af muligheder i deres smartphone eller computer. I praksis brugte jeg den alene til at justere lyden ind i kombination med støjreduktionen, for at få dem til at lyde mere neutrale. Det er dog en langt bedre tilgang til opgaven end blot at farve lyden uden mulighed for at slå ændringen fra (Ja, Dr. Dre, vi kigger på dig).

Den tilhørende app kan også bruges til at tjekke den resterende batteritid og til at firmware opdatere høretelefonen. Der er altså mulighed for at Parrot i fremtiden kan indbygge endnu flere muligheder og features i Zik modellen ved at frigive ny software. Det skete en enkelt gang under testen, og fungerede upåklageligt.

Funktionalitet

I daglig brug adskiller Zik sig fra almindelig hovedtelefoner i kraft af den indbyggede software. Hvis man ønsker det, kan man sagtens benytte Zik som enhver anden høretelefon med et kabel og styre den fra afspilleren. Parret med en smartphone over Bluetooth åbnes der dog op for en række muligheder som er både innovative og praktiske.

 • Musikken kan startes og stoppes ved et let tryk på siden af højre kop
 • Når du tager høretelefonen af, eller lader den hænge rundt om halsen, stopper afspilningen fra din smartphone automatisk, og starter igen, når du tager høretelefonerne på
 • Et let “swipe” fremad på koppen skifter til næste nummer
 • Et let “swipe” bagud på koppen går tilbage til starten af nummeret, og et efterfølgende swipe går til forrige nummer
 • Ved telefonopkald kan opkald modtages ved tryk på koppen ,go der kan skiftes mellem opkald ved at swipe
 • Volumenkontrollen styres ved at swipe i op- og nedadgående retning på koppen

I første omgang kan det let fremstå som uvæsentlige funktioner, som ikke benyttes i hverdagen. Min egen opfattelse har dog været at det er ualmindelig smart implementeret og tilfører værdi i høj grad, hvis man ofte benytter sine høretelefoner med en smartphone på farten. Hvis man bruger dem i hverdagen er det super smart at den aktuelle musik eller podcast stopper når man lige skubber hovedtelefonerne ned så de hænger om halsen.

Der medfølger et mikro-USB kabel til at oplade batteriet og et stofbeklædt minijack kabel med vinkelstik i afspiller enden til afspilning uden Bluetooth. Der medfølger ikke kabel med monteret remote, da alle funktioner ligger indbygget i høretelefonen. Det betyder dog samtidig at fjernbetjeningsfunktionerne ikke kan benyttes når Zik er koblet på afspilleren med kabel. Der er dog et cowboytrick som virker: Skift det medfølgende kabel ud med et andet kabel med påmonteret iOS remote, og du får det bedste af begge verdener.

Lydkvalitet

Det giver sig selv at det er en svær opgave at vurdere lydkvaliteten i en høretelefon som har så mange indstillingsmuligheder samt skiftende lydkvalitet afhængig af tilslutningsmåde.

Parrot Zik Bluetooth høretelefon med DSPDet bedste jeg kan sige om lyden er nok følgende: I vores oprindelige planlægning af forårets anmeldelser indgik en stortest af over-ear modeller i prislejet 2-3000 kroner, en test af in-ear modeller samt en separat test af Parrot Zik, da det er et så specielt produkt  at det ikke ville være fair at sammenligne den med de øvrige over-ear modeller, som er blandt de absolut bedste på markedet. Efter at have lyttet på Zik gennem kabel sammen med de øvrige modeller endte vi med at revidere denne beslutning og inkludere den i testen på lige fod med B&W P7, Sennheiser Momentum, NAD Viso HP50 og Denon AH-D600.

Lad det være sagt med det samme: På ren lydkvalitet kan Parrot Zik ikke måle sig med de bedste traditionelle hovedtelefoner i prislejet 2-3000 kroner. Er man i markedet for en høretelefon som alene skal levere bedst mulig gengivelse af musik, og ikke har fornøjelse af den lækre udførelse, de beskrevne betjeningsmuligheder eller aktiv støjreduktion, så er der ikke nogen grund til at vælge Zik. Til gengæld er det noget af en præstation, at komme så tæt på referencerne målt på ren lydkvalitet.

Vurderingen er sket ved brug af kabel, og med batteridrift, som er den optimale situation. Gengivelsen er temmelig tilbagelænet og afrundet, hvilket gør det let at lytte til i længere tid uden at blive lyttetræt. Til gengæld kan man savne en smule skarphed og dynamik i den øvre ende.  Vokaler står ikke helt så skarpt defineret som man kunne ønske sig.

Bassen er velproportioneret, måske en smule overvægtet, uden på nogen måde at fremstå pumpet. Den kan til tider virke lidt mindre præcist defineret end på de bedste alternativer, men det er ikke en dealbreaker.

Den samlede oplevelse af lyden minder en del om en lidt ulden udgave af Sennheiser Momentum. Den er lidt rullet af i toppen, og har en svag fremhævning i basområdet. Det er samtidig en præsentation af lyden, som er let at lytte til i længere tid, og det er bestemt kun audiofile brugere som vil savne noget i Parrot Zik.

Uden batteri bliver lyden langt mindre engagerende, har en tendens til at lyde forvrænget, og mister det meste af sin charme – det kan bestemt ikke anbefales. Ved brug af Bluetooth mistes en smule dynamik og renhed, men ikke mere end andre modeller som benytter Bluetooth.

Konklusion

Leder du efter mest mulig lyd for hver eneste krone du lægger i et par nye ørebøffer, så skal du nok finde noget andet.

Når det er sagt, så er den resterende konklusion følgende: Parrot Zik er uden sammenligning den mest komplette pakke af god lyd, intelligent betjening og brugbare features, som findes overhovedet. Af alle de høretelefoner jeg har testet, enten her på Headgear.dk, eller i anden sammenhæng, er Parrot Zik den jeg vil savne mest, når den skal leveres tilbage. Det er første gang jeg for alvor er stødt på et så helstøbt produkt, at jeg gennem flere måneder ikke har savnet mine trofaste in-ears – og det siger noget.

Til alt andet end nogle sjældne hjemlige lyttesessioner, og brug i forbindelse med sport, opfylder Parrot Zik faktisk alle de krav jeg stiller til en høretelefon til daglig brug.

Vores testpræmisser på Headgear tilsiger egentlig, at den samlede vurdering i altovervejende grad skal være baseret på lydkvalitet i forhold til pris, og at design, komfort og features kommer ind på en fjern andenplads ved vurderingen. På den baggrund burde Zik i forhold til sin pris nok havne omkring 7-8 stjerner. Min subjektive mavefornemmelse kan dog ikke leve med den vurdering, og samlet set kan intet mindre end 9 stjerner gøre det.

Positivt

 • Meget effektiv aktiv støjreduktion
 • Yderst brugervenlige features som gør den til en fornøjelse at bruge i hverdagen
 • Imponerende god lyd, pris og features taget i betragtning
 • Equalizer give dig mulighed for at tilpasse lyden efter dine egne præferencer.

Negativt

 • Selve høretelefonen er lige lille nok. Har man et stort hoved risikerer man at høretelefonen ikke passer selv når den er justeret helt ud
 • For af få mest muligt ud af Zik er det nødvendigt at benytte batteriet, som altså altid skal være opladt
 • Lydkvaliteten uden batteri er ubrugelig
 • De super smarte funktioner virker kun med Bluetooth, hvor lydkvaliteten ikke er optimal

 

Anmeldelser og test af Parrot Zik

Specifikationer

 • Frekvensrespons: 10Hz-20kHz
 • Impedans: 32 Ohm
 • THD: <0.1% at 1khz, 90 dBspl
 • Andre features: Active Noise Cancelling, Stereo Bluetooth, Trådløse
 • Form Factor: Over Ear
 • Medfølgende kabel: 130 cm stofbeklædt
 • Trådløs forbindelse: Bluetooth
 • Bluetooth kompatibilitet: Bluetooth 2.1
 • Antal mikrofoner: 4
 • Batteri: Genopladeligt Lithium-Ion 800 mAh