AKG N60 er blot én blandt mange nye høretelefoner på markedet af små lette on-ear høretelefoner med støjreduktion.

IMG_3749

AKG N60

Lille, lækker og let

Tre l´er der er udslagsgivende i denne kategore.

Kablet er stofbetrukket og har lækre metalstik

AKG N60 ser godt ud, er lækkert forarbejdet på den diskrete måde og føles godt, og henvender sig til den stilbevidste og krævende forbruger. De er lavet i en kombination af sort metal, sort plast, børstet aluminium og kunstlæder. De ser godt ud, og de føles lækre at røre ved og at have på. Kopperne kan dreje, så de kan blive helt flade, og foldes sammen til at fylde mindst muligt, og proppes ned i den lille medfølgende halvmåneformet pose.

AKG N60 foldet sammen

Foldet sammen, fylder AKG N60 meget lidt

AKG N60 kabel

Kablet er betrukket med stof, og har lækre metalstik. Stofovertrækket gør at kablet ikke så let filtre sammen, ligesom det er med til at hæve kvalitetsfølelsen af den samlede pakke. Der er en 1-knapsbetjæning på kablet, der fungerer ganske fint på min iPhone. Jeg har ikke testet det på en Android eller en Windows-phone.

Kablet connecter til den venstre kop med et helt standard 3,5mm jack, så der er mulighed for at skifte det ud, om man skulle ønske det. I den anden ende sidder en 90-graders vinklet 3,5mm jack, som passer i stort sel alle telefoner og bærbare afspillere. Skule du have lyst at bruge dem i flyet, medfølger også en fly-adapterstik.

AKG N60 tilbehør

Laderkabel og flyadaptor

Og netop til fly (og tog, busser mm) er jo der hvor støjreducerende høretelefoner for alvor giver mening, men mere om det senere.

Lyden

AKG N60 tilhører heldigvis den kategori af høretelefoner med aktiv støjreduktion, som virker både med funktionen tændt og slukket. Altså virker høretelefonerne som ganske almindelige høretelefoner, selv hvis de løber tør for batteri.

Jeg startede med at teste dem passivt. Altså uden støjreduktionen slået til, i et ikke larmende hjemme-miljø. Og jeg skal da være ærlig at sige at jeg var svært skuffet. Lyden var flad og uengageret, uden ret meget dynamik eller luft. Ikke lige hvad jeg havde forventet af AKG. Så den passive test blev kort. Inden jeg slukøret pakkede dem ned igen, for blot at konstatere at jeg slet ikke var fan, tænkte jeg at jeg lige ville give dem en chance i aktiv-mode, selvom støjreduktionen jo ikke skulle være nødvendigt i en helt stille rum.

Og det var heldigt…

For pludselige kom alt det jeg savnede. Væk var den kedelige uengagerede høretelefon. Dynamikken og spillegælden væltede ind i mine øregange. Der må her altså være tale om, at AKG har valg at bruge billige enheder, for derefter at kompensere digitalt for deres utilstrækkeligheder. Og hvorfor egentligt ikke? Signalet skal alligevel forbi en DSP, så hvorfor ikke også lade den korrigere det generelle lydbillede. Det er trods alt både billigere og nemmere, end at udvikle enheder af topkvalitet.

Selve støjreduktionen

I bussen eller i toget, hvor jeg primært har testet støjreduktionen, er effekten af støjreduktionen meget overbevisende. Der bliver skruet ganske gevaldigt ned for motorstøj, rumlen, raslen og hvad et S-tog ellers måtte have at generende lyde. Det giver en meget laver støjgulv, og mulighed for bedre at fordybe sig i musikken.

AKG N60 NC

Støjreduktion aktiveret

Til pendlere, eller på den lange flyrejse, er det ganske oplagt at bruge AKG N60 som rejsepartner.

Batteriet holder virkeligt længe. Jeg målte ikke efter, men jeg er ret sikker på at de 30 timer, som AKG skriver på pakken passer. Det er en væsentlig detalje, når nu de lyder så meget bedre i aktiv-mode. De oplades via et lille medfølgende kabel, der går ind i 3,5 mm jackstikket på høretelefonen og som er USB i den anden ende. De kan lade både på en computers USB, eller fra en mobillader. Nemt og smart, men det betyder også at man ikke kan lade og lytte samtidigt.

Men, for der er naturligvis et men.

Jeg synes det hele bliver lidt unaturligt at lytte på. Det er svært at sætte fingeren på hvad præcis der gør at det ikke flyder naturligt, men der kommer ligesom et lag af ”Det-her-er-ikke-rigtigt-den-rigtige-lyd” henover. Det føles lidt som at høre musik inde i en osteklokke, eller måske nærmere et alt, alt for dæmpet lokale. Det hele er der; detaljerne, dynamikken og klarheden, men det er også flankeret af et lag af unaturlighed. Specielt er det tydeligt, hvis man tager høretelefonerne af og på, eller hvis de sidder slidt skævt, så de ikke slutter helt tæt for støjen udefra.

Som sådan tror jeg bare, at jeg aldrig bliver den helt store fan af den aktive noice canceling, men mere føler mig hjemme med en passiv dæmpning, som eksempelvis i form at lukkede over-ear høretelefoner, eller in-ears med Comply.

Pristjek på AKG N60 NC

Du kan finde den laveste pris på AKG N60 NC hos Pricerunner

 

Plusser

  • Design
  • Lyden i aktiv-mode

Minusser

  • Lidt unaturlig lyd

 

Point

 

Lydkvalitet 3/5

Lyden når NC er slået til er faktisk ganske god, og støjreduktionen fungerer ganske fremragende. Den føromtalte unaturlighed trækker dog vurderingen ned på en middelkarakter.

 

Komfort 4/5

Små og lette. Generelt har on-ear en tendens til at trykke på ørene og blive lidt ubehagelige efter lang tids lytning. Det er også tilfældet her, men i en mindre grad end de fleste andre on-ears jeg har prøvet.

 

Pris 3/5

Prisen ligger faktisk ret fint i den lave middelklasse af støjreduserende høretelefoner, men man kan sagtens få en ”almindelig passiv” høretelefon med langt bedre lyd i samme prisleje.

 

Udseende 4/5

Elegant uden at være prangende. Lige som jeg kan lide det.

Samlet vurdering 14/20

AKG N60 er en god mellemklasse vare, der helt sikkert vil gøre sig godt som pendler-partner eller på den lange flyrejse. Men overvej hvor vigtig støjreduktionen er, i forhold til den generelle lydkvalitet.