NAD er den nye dreng i klassen, når det kommer til høretelefoner. NAD har ellers været meget kendt i hi-fi branchen i rigtigt mange år. De står bag nogle af de mest kendte og driftsikre stereoforstærkere nogensinde, men de har indtil nu aldrig gjort sig i høretelefoner.

NAD er canadisk ejet, og har derfor også et canadisk søsterselskab, PSB Speakers. PSB har som sådan heller aldrig gjort sig i høretelefoner, men er ret gode til at lave højttalere.

NAD HP20 in-earPSBs chefingeniør, Paul Barton, satte sig for nogle år siden for at lave de høretelefoner han synes manglede på markedet. En høretelefon der lyder som et par højttalere. Det lyder måske mærkeligt, men det giver faktisk god mening.  Normalt når man lytter på høretelefoner, har man lyden inde midt i hovedet, i modsætning til når man lytter til højttalere, hvor man nemt kan høre at det foregår foran dig. På et sæt højttalere kan man høre til højre for sit højre øre, og til venstre for det venstre, og dermed en masse bredde og dybde.

Noget af det skyldes, at dit højre øre jo også hører den venstre højttaler og omvendt. Det har vores hjerne lært at afkode som rummelighed. Det gør man af gode grunde ikke i et par høretelefoner. Indtil nu. Jeg vil ikke gå i dybden med hvordan der fungere, blot konstatere at det virker. Hvis du ønsker at nørde mere i det, så Google lidt på NAD Roomfeel, eller se denne Podcast (Advarsel: Den er lang og nørded):

Unboxing

NAD Viso HP20 kommer i en fin lille matsort kasse med et lille magnetfæstnet låg, man kan åbne, så man kan se høretelefonerne. Når man pakker dem op, ser man et par meget elegante høretelefoner udført i metal. I dette tilfælde er de sorte og ligger sammen med en sort puck i kunstlæder. Pucken er naturligvis til at pakke høretelefonerne i under transport, men den indeholder også to gode adaptere. En der konverterer til 6,3mm, så de kan bruges på dit Hi-Fi system derhjemme, samt en flyadapter.

Af andet tilbehør, kan også nævnes en ledningsklips, der er lavet i plast og metal, som mest af alt minder om en slipsenål. Desuden en kasse med fire forskellige størrelser silikone-tips og en meget minimal brugervejledning.

NAD HP20 in-ear med tilbehør

Selve høretelefonen føles rigtigt lækker. Metallet giver den et godt feel, uden at gøre den tung. Kablet er tyndt og helt fladt, og filtrer ikke så let.

Der er en standard 3-knaps remote, der virker perfekt på iPhone, men kun den midterste knap virker på Android.

Det er rimeligt nemt at få høretelefonerne til at sidde godt, om end det føles som om de stikker meget langt ud af øret. Muligvis ser det ikke så slemt ud som det føles, men jeg føler mig lidt som en marsmand med antenner ud af ørerne. Det giver lidt en fornemmelse af, at de ikke sidder rigtigt, selvom jeg tydeligt kan høre, at de sidder fint.

Den lidt lange krop på høretelefonen gør det også nærmest umuligt at ligge ned med dem i.

Lyden i NAD Viso HP20

Man skal lige vænne sig til NADs såkaldte Roomfeel, da det er markant anderledes end stort set alle andre høretelefoner, men hvis man har lyttet til NAD Viso HP20 et stykke tid, vil andre høretelefoners stereobilledet totalt kollapse. Der er en helt uovertruffen rumfornemmelse. Detaljeringsgraden sidder absolut også lige i skabet. Jeg hører enhver lille detalje med en crisp og nøjagtigt lyd. Åben og detaljeret uden på nogen måde at være anstrengende eller pågående.

På mange måder kan man sammenligne lyden fra HP20 med lyden fra et par gode åbne høretelefoner. Man er heller ikke så lukket inde, som med langt de fleste andre in-ear høretelefoner. I trafikken kan man lettere høre hvad der sker omkring en.

På NAD høretelefonen hører du klar forskel på, om du lytter til en komprimeret fil eller fuld CD-kvalitet. Eller højere for den sags skyld. Mp3 bliver dog ikke uudholdelig at lytte til, men omvendt hører du også straks, når materialet er godt.

Til film træder dialogen fint frem, selv i actionscener, hvor der foregår mange ting på en gang er det intet problem at skille tingen ad.

Det er dog ikke alt NAD har gjort helt rigtigt.

Som tidligere nævnt, føles det ikke som om de sidder rigtigt. Det er helt sikkert heller ikke de mest basstærke høretelefoner, jeg har prøvet. Den bas der er, er både stram og præcis, men for min skyld måtte NAD Viso HP20 gerne spille bare lidt højere i bassen, og gå lidt dybere.

Det hjælper at sætte nogle skumpropper på, som eksempelvis dem fra Comply. De følger dog ikke med, så det er jo en lille merudgift. Men som på alle andre in-ear høretelefoner, er skumpropper helt sikkert en merudgift, jeg vil anbefale at spendere, med mindre du skal bruge dem i trafikken, for du bliver helt naturligt lukket meget mere inde i din egen lille boble.

I det store hele er der ikke så meget at sige om NAD Viso HP20. Det er en superlækker høretelefon, der har rigtigt mange ting kørende for sig, og kun ganske få imod.

Faktisk vil jeg sige, at hvis du indregner prisen på et sæt skumpropper har du et sæt helt perfekte høretelefoner. De små issues jeg har med HP20, løses stort set med skum. Pasformen bliver bedre, og bassen får lige præcis det nyk opad, der får lydbilledet til at falde helt på plads.

De er helt klart prisen værd, og leder du efter en in-ear, som primært er lavet med lydkvalitet i tankerne, så er NAD et virkeligt godt bud på en høretelefon i topklasse.

Positivt

  • Byggekvalitet
  • ”Roomfeel”
  • Adaptere
  • Fladt kabel der ikke kludre sammen.
  • Vinkelstik
  • Lydkvalitet

Negativt

  • Lidt svag bas
  • Sidder ikke så godt
  • Ingen skumpropper