Efter Pioneer lukkede for produktionen af deres berømmede plasmaskærme har Panasonic været branchens go-to firma når det drejer sig om nyeste plasmateknologi. Det er derfor altid med stor spænding at man ser forbi Panasonics fodboldbanestore område på CES for at se på deres nyeste plasmaskærme.

AV Blog CES2012 Panasonic Plasma Video Wall

Det ser ikke ud af meget, indtil det går op for en at den midterste skærm er 150 tommer i diagonal

Årets nye plasmamodeller ST50, GT50 og VT50

Som vi allerede skrev i december, har Panasonic valgt at springe 40-generationen over og er gået direkte fra modelnavnene 30 til 50. De mest interessante nye modeller bliver i Danmark ST50, GT50 og VT50.

Den første væsentlige ændring er at skærmene i den bedre ende i år alle er 3D modeller baseret på samme plasmapanel. Det er altså en afbræk fra traditionen med G10, G20 og G30, som har været en fast value-for-money vinder på det danske marked. Til gengæld kan vi roligt regne med at ST50 i år kan blive noget af et vinderprodukt, hvis prisen holder sig i nærheden af de indikationer vi har fået.

AV Blog CES2012 Panasonic TX-P50ST50 Plasma

TX-P50ST50's amerikanske bror

Som allerede anført, baserer alle tre skærme sig på samme basale panel, som i år har fået sænket sortniveauet og fået bedre bevægelseshåndtering. GT50 og VT50 har bedre signalbehandling end ST50, og så er der ligesom på dette års modeller en stigende kvalitet i det filter som holder udefrakommende lys i skak.Der vil sandsynligvis også blive en forskel i hvilket tilbehør (læs: 3D briller) som bliver leveret med GT50 og VT50.

AV Blog CES2012 Panasonic TX-P50GT50 Plasma

TX-P50GT50's amerikanske fætter

Det flotteste design er (efter vores ydmyge mening) forbeholdt topmodellen med one-sheet-of-glass, som dog ikke er helt så tydeligt implementeret som på VT30.

AV Blog CES2012 Panasonic TX-P50VT50 Plasma

TX-P50VT50's amerikanske søster

Hertil kommer en længere række billigere discountmodeller, som dog ikke så ud til at adskille sig kraftigt fra tidligere tiders paneler.

Panasonic skrev mange steder om deres helt nye teknologi, hvorefter deres TV ikke længere har en sub field drive på 600 Hz, men er udstyret med 2500 Hz “Focused field drive”. Som det oftest er tilfældet på messer kan man spørge selv de mest tekniske personer på standen uden at der er nogen som har den mindste anelse om hvad ændringen dækker over og hvad Focused field drive egentlig betyder. Sandheden er nok nærmest at alle LED producenterne sidste år begyndte at lyve med deres 400 o, 800 Hz CMR, PMR etc. Panasonic har så også følt sig nødsaget til at skrue op for retorikken.

Når det er sagt, så er der dog virkelig sket noget med bevægelseshåndteringen på de nye plasmapaneler. Efter den lange tid jeg brugte med TX-P50VT30 i sommers er jeg efterhånden rigtig trænet i at se efter false contouring og andre bevægelsesartifacts. Jeg havde på den baggrund som er erklæret mål at undersøge hvordan de nye skærme ville håndtere bevægelse og se efter dynamisk gamma og grønne plamager. Indenfor de muligheder der er herfor på en messe hvor man ikke selv kan bestemme demomaterialet, så det ud som om alle de billedmæssige kritikpunkter jeg havde i min test er blevet udbedret. Det lykkedes mig stort set heller ikke at fremprovokere fosforslør, som jeg ellers er meget følsom over for. Der var ikke nogen grønne plamager at se, men det kan naturligvis skyldes udvælgelsesprocessen til messen.

Sortniveauet har også fået et nøk nedad, om end det er svært at sige hvor meget uden måleinstrumenter. Umiddelbart er vi nok ved at være nede på Pioneer 9G niveau eller lige derover. Det er i hvert fald imponerende, når man sammenholder det med den flotte homogenitet.

AV Blog CES2012 Panasonic new better black level plasma

Den nye VT50 sat op imod en G30

På det overordnede plan synes jeg det ser ud som om der bestemt er noget at komme efter i Panasonics 2012 plasma line-up, som ikke kun består i at putte mere Smart TV apps ind i skærmen og så holde billedkvaliteten på samme niveau som tidligere.

 

AV Blog CES2012 Panasonic new flatscreen touchpad remoteApropos Smart TV, så leveres Panasonics bedre skærme i år med en ekstra touchpad remote, som kan benyttes til at guide når man benytter apps. Umiddelbart en fornuftig løsning som ikke kræver at man er nødt til at benytte sin smartphone til det. Det er også en langt billigere løsning end at skulle vedlægge en tablet, som i mange tilfælde er unødvendig, og som skal oplades jævnligt.

 

 

 

 

 

 

Panasonic og LED TV

Panasonic tog allerede sidste år et stort skridt i retning af at udfyldes deres sortiment med en række LED bagbelyste IPS LCD skærme som supplement til deres plasmaskærme. I år tager de skridtet fuldt ud og lancerer en lang række LED skærme, herunder det  virkelig flotte DT50, som ser ud til at performe væsentligt bedre end 2011 modellerne, som generelt ikke klarede sig godt imod konkurrenterne fra Korea.
Vi forventer at få LED modeller til test i løbet af foråret.

AV Blog CES2012 Panasonic DT50 LED