Hvis man er interesseret i hvad der rør sig på markedet for fladskærme, så var CES 2012 en ægte gamechanger. Ikke siden Pioneers demonstration af deres 10G skærme (Project Extreme Contrast) i januar 2008 har der været en reel grund til at se frem til en ny teknologi, som virkelig kan tage et kvantespring i billedkvalitet.

av-blog CES2012 LG OLED skærm

Allerede i december begyndte LG at tease med at de ville fremvise en OLED skærm på CES, og at der ville være tale om et reelt produkt, og ikke som tidligere blot en prototype. De tidligere demonstrationer af OLED skærme har alle været prototyper og de største har været Samsungs 30″ skærme. LG lovede at møde op med en 55″ OLED skærm, og fremviste allerede inden messen billeder af skærmen frem. Samsung var meget tilbageholdende, men meddelte at de ligeledes ville møde op med en 55″ OLED skærm.

Det var derfor allerede tidligt klart, at OLED skærmene var det som alle skulle se, og der var da heller ikke nogen ende på den kødrand af teknologinørder som over alle messens fire dage slog ring om de nye skærme.

I forhold til LED/LCD skærme som er dagens absolut mest benyttede teknologi vinder OLED skærme på basalt set alle parametre indenfor billedkvalitet, og fjerner helt LCD teknologiens største ulemper: Ringe betragtningsvinkel, begrænset sortniveau og svingende problemer med ujævn bagbelysning. Idet en OLED (eller Crystal LED) skærm består af en lang række pixels (teknisk set subpixels) som kan slukke helt, er det muligt at få et HELT sort billede når man ønsker det, hvilket selv de bedste plasmaskærme ikke kan klare. Endvidere kan de enkelte lysdioder tænde og slukke så hurtigt at man er fri for motion blur og andre motion artifacts, hvilket også er en fordel ved 3D.

LGs 55″ OLED skærm

av-blog CES2012 LG OLED

Alle ved efterhånden hvordan et LG OLED TV ser ud – så her er den søde pige som viste det frem

De mest basale data om LGs OLED skærm var allerede kendte før messen. Der er som sagt tale om en 55″ skærm i et ekstremt tyndt design, hvor selv skærmen er 4 mm tyk, og følgeligt vejer under 10 kilo. Da der ikke er behov for bagbelysning, er det lykkedes at lave skærmen stort set rammeløs.

LG benytter efter de indtil videre offentliggjorte oplysninger et OLED panel med ca. 8 mio hvide subpixels, hvor 2 mio. subpixels er dækket af et henholdsvist rødt, grønt og blåt farvefilter. De sidste 2 mio. subpixels forbliver hvide sandsynligvis for at kunne generere endnu mere lys når billedindholdet er hvidt, og vil være medvirkende til at kunne sænke det samlede strømforbrug.

På denne måde kommer LG uden om problemet med at de blå OLEDs traditionelt har haft begrænset levetid. Ulempen kan være at det vil kræve ganske meget lys fra de hvide subpixels, hvis skærmen skal kunne vise meget mættede farver. Det så dog ikke ud til at være et problem i praksis. Teknikken er baseret på patenter som LG har købt af Kodak, og skærmene bliver bygget på en ny fabrik i Korea.

Det er aldrig nogen god ide at udtale sig bombastisk omkring billedkvalitet på baggrund af en messedemonstration, hvor alting er sat op til at give produktet de bedste betingelser som muligt. Demomaterialet var enormt farvemætte og med masser af sort, men uden hurtige bevægelser. Umiddelbart kan jeg dog ikke sige andet end at det var en enormt overbevisende demonstration, og at det er svært at forestille sig at OLED ikke kommer til at overtage markedet for high-end fladskærme, såfremt det lykkedes at masseproducere dem i en mængde som kan få dem ned i pris. Sort var ganske enkelt kulsort, og farverne enormt (over-) mættede. Kombineret med stort set perfekte betragtningsvinkler og tilsyneladende problemfri bevægelseshåndtering er der virkelig noget at se frem til.

av-blog CES2012 LG OLED Awe

Vi var ikke de eneste som var imponerede over billedkvaliteten på LGs OLED skærm

LG meddeler selv at de foreløbig har kapacitet til at producere 48.000 55″ paneler om året, under forudsætning af at ethvert panel kører af produktionslinjen uden defekter (hvilket aldrig er tilfældet). Introduktionen er planlagt til en gang i efteråret, men der er ikke meldt noget mere præcist ud. Der vil under alle omstændigheder blive tale om et meget begrænset antal skærme som ender på markedet og det vil afspejles i prisen.

Konsensus ud fra alle de uofficielle kanaler peger i retning af en pris på omkring $8000, hvilket vil føre til en dansk pris omkring kr. 50-60.000 ved introduktionen. Det er bestemt ikke småpenge, men det skal holdes i erindringen af Samsungs meget tynde LED model UE55C9005 kom på markedet for 1½ år siden til kr. 40.000 og rent faktisk blev solgt til den pris, til trods for at billedkvaliteten ikke var bedre end andre LED modeller. Det er i øvrigt værd at bemærke, at der ikke er noget som tyder på at LG kommer med OLED TV i andre størrelser i indeværende år.

Samungs 55″ Super OLED skærm

Samsung har været overraskende tavse omkring deres 55″ Super OLED fladskærm som blev introduceret på CES. Mens LG er løbet med al presseomtalen i ugerne op til messen, så ventede Samsung med deres introduktion til lige inden messen. Til gengæld blev der givet gas på messen, og der er ingen tvivl om at OLED skærmene var det helt store trækplaster for Samsung. Det gælder både den store præsentation på messegulvet, men også i de små rum, hvor de allerede havde udgaver som kørte med nye teknologi.

Samsungs OLED skærm er på lige for med LG en prototype på et reelt produkt som de regner med at have i handlen til efteråret. TV’et er med dualcore processor og 3D klar med aktive briller som

av-blog CES2012 Samsung Super OLED fladskærm

Samsungs LED TV, men vil levere en væsentligt bedre ydelse grundet den hurtige responstid. Samsung viste i et aflukket rum en demo af en OLED skærm, hvor to mennesker kunne se to separate kanaler på samme tid ved hjælp af særligt kodede 3D briller. Det var en yderst imponerende præsentation, omen den ikke var 100% crosstalk fri. Samsung havde heller ikke endnu fået 3D brillerne til (gennem små høretelefoner) at afspille den tilhørende lyd til den kanal som bliver vist, hvilket naturligvis er en forudsætning for at to mennesker kan se forskellige programmer i samme rum.

Samsung insisterer på at Super OLED teknologien har en responstid som er 1100 gange bedre end et standard LCD panel, og derfor helt kan eliminere motion blur. De nævner i den forbindelse fornuftigt nok ikke noget om hvilken type standard LCD panel de har i tankerne, og de mange mange måder man kan måle responstid på.

Samsungs OLED teknologi baserer sig på en traditionel opbygning af panelet med rød grøn og blå subpixel ved siden af hinanden, hvilket som udgangspunkt giver nogle fordele, men kan være sværere at producere og med kortere levetid. Samsung bruger forskellig teknologi til den røde og grønne subpixel i forhold til den blå, sandsynligvis for at sikre at den blå subpixel ikke mister lysoutput hurtigere end de andre primærfarver.

Billedkvaliteten var absolut forrygende. Jeg kunne spore en smule banding i noget af materialet, men om det skyldes demomaterialet, panelet eller stadiet af prototype ved vi først når de første skærme kommer på markedet. Samsung kunne ikke oplyse en fastsat pris, men lurepasser sandsynligvis for at se hvor LG lægger sig prismæssigt. Med de begrænsede stykantal som kan leveres i første omgang er prispolitikken i forhold til konkurrenterne nok vigtigere end omsætningen i kroner og øre. Men mon ikke vi ser en 55 Samsung OLED skærm på 55″ til under kr. 50.000 i løbet af dette kalendereår (hvis de altså får det på markedet).

Sonys 55″ Crystal LED skærm

av-blog CES2012 Sony Crystal LED fladskærm

av-blog CES2012 Sony Crystal LED fladskærm set fra siden

 

Sony meldte inden messen ud at de ville fremvise et Crystal LED TV, men har generelt været meget vage omkring teknologien, hvilket kan undre når man tænker på hvor meget eksponering på CES betyder. Forklaringen ligger nok hovedsageligt i at Sonys skærm er en teknologidemonstration, mere end en prototype på et færdigt produkt. Der blev ikke nævnt noget om hvornår der kunne forventes produkter på markedet, hvilket i hvert fald udelukker 2012.

 

Demonstrationen af Crystal LED var stort set lige så overbevisende som hos Samsung og LG, med flotte overmættede farver og enormt dyb sort. Den fremviste model var dog nogle centimeter i tykkelsen og adskilte sig derved fra LG og Samsungs modeller. Hvorvidt Crystal LED, som ikke benytter organisk materiale og minder mere om de LED vægge man ser til udendørs brug vil have fordele i forhold til levetid og farveskift står indtil videre hen i det uvisse.

Overvejelser om fremtiden for OLED

Jeg er overbevist!

Efter at have set varierende ligegyldigt små prototyper på OLED skærme gennem de sidste mange år, var CES 2012 gennembruddet for OLED paneler i en størrelse og kvalitet som reelt kan bruges til noget. Vi mangler stadig at få bekræftet at LG og Samsung rent faktisk kan masseproducere panelerne i mængder som gør et prisfald muligt. Alle TV producenter leder dog med lys og lygte efter en eller anden teknologi som kan få prisen for et TV op på et niveau hvor de kan tjene penge. Erfaringen har vist at 3D ikke var løsningen, og årets store satsning på UHD (4K) opløsning bliver næppe heller nogen stor succes. Det sandsynliggøre i hvert fald at både LG, Samsung og adskillige konkurrenter vil smide rigtig meget R&D efter OLED i de næste par år.

På de basale billedparametre som kunne bedømmes på messen er OLED så overlegent i forhold til plasma og i særdeleshed LCD/LED at det sandsynligvis kun bliver prisen som afholder folk fra t vælge OLED. For billedentusiaster er der naturligvis også spørgsmålet om hvorvidt skærmene rent faktisk kan levere et fornuftigt korrekt kalibreret billede efter gældende standarder. På dette område burde LG og Samsung dog med deres tradition for gode kalibreringsmuligheder ikke skuffe.

Jeg glæder mig.