Man går aldrig galt i byen med en Sennheiser…

IMG_2193

Sennheiser CX 1.00

Sennheisers modeller er ikke nødvendigvis klassens førende, men de er altid gode. Og i reglen også i den høje ene af gode, i forhold til prisen. Derfor var mine forventninger heller ikke små, da jeg startede testen af Sennheisers nyeste bud på en in-ear model i budgetklassen.

Billige, men absolut ikke discount

Det er ikke nyt for Sennheiser at lave relativt billige in-ear modeller. Mest kendte er nok deres CX 200 og CX 300. Deres nye linje af in-ear høretelefoner tæller CX 1.00, CX 2.00, CX 3.00 og CX 5.00, og de har ikke på nuværende tidspunkt erstattet de ældre modeller, da de stadig sælge ganske godt, så sortimentet er blot blevet udvidet.

Modellen, jeg har haft til test, er den billigste af de nye; CX 1.00.

Akustisk er CX 1.00 og CX 2.00 i øvrigt ens, der er kun en mikrofon og knapper på ledningen til forskel.

Kassen, høretelefonerne kommer i, er fin og enkel, men der er omvendt heller ikke noget specielt luksuriøst over den. Der medfølger 4 forskellige størrelser silikonepropper, men ingen pose, transportkasse eller andet ”lækkerhedsudstyr”. Bare et sæt diskrete høretelefoner i sort eller hvid.

IMG_2194

Selve høretelefonen føles ret standard med en plastkappe, der på ingen måde skiller sig ud fra mængden. Indvendigt skulle den dog være lavet i metal, men det ses ikke uden at skille den ad (hvilket naturligvis ikke anbefales). Ledningen er tynd, lidt gummiagtig, men rar at røre ved. Igen uden at virke specielt luksuriøs. Stikket har en 90 graders vinkel og optager derfor mindst mulig plads i lommen.

FullSizeRender

Så førstehåndsindtrykket er ikke prangende. Den virker ganske standard og som man vil forvente at et par høretelefoner i 3-400 kroners klassen.

 

Lydkvalitet

Men så trykkede jeg på play…

Det stod helt klart fra første strofe, at det her ikke er tale om et sæt standard, billige in-ear høretelefoner. Lyden er ekstremt naturlig, behagelig og velafbalanceret. I en grad jeg ikke har oplevet i det prisleje før. Jeg siger ikke, at det er de bedste in-ear, jeg har hørt. Men jeg siger, at jeg har hørt in-ears (og kop-høretelefoner for den sags skyld) til langt over den dobbelte pris, der må kigge langt efter CX 1.00’s musikalitet.

FullSizeRender (1)

Stemmerne står sprødt og tydeligt, helt fremme i lydbilledet, bassen er velafbalanceret (såfremt høretelefonen sidder rigtigt – mere om det senere), og diskanten er tydelig uden at være påtrængende.

Netop diskanten er noget af det, der adskiller CX 1.00 fra stort set alle andre høretelefoner på markedet, og en ting som Sennheiser har arbejdet målrettet på.

Normalt når vores øre opfanger lyd, laver vores øre en ændring af den tonale balance i mellemøret, grundet dets størrelse og den resonans, det medfører. Med andre ord opfatter vi ikke lyde lineært. Det har man vidst i mange år, og højttaler- og høretelefon-fabrikanter har tunet efter denne resonans for at lave det, vores øre og hjerner opfatter som en ”flad” frekvensgang. Hvad Sennheiser har fundet ud af er, at denne resonans flytter sig, når vi lukker øregangen af med en in-ear høretelefon. Det betyder, at hvis vi tuner en in-ear, ligesom vi ville gøre en on-ear eller en højttaler, får vi et dyk ét sted i diskantområdet og et kraftigt hæv et andet sted (jeg har lovet Sennheiser ikke at beskrive de specifikke tal for dette). På CX 1.00 (og resten af den nye serie) er der taget hensyn til dette. Det betyder, at diskantområdet fremstår ekstremt velafbalanceret og naturligt. Der er masser af detaljer i lydbilledet, men diskanten bliver aldrig pågående eller skarp.

Bassen

Lidt anderledes står det til med bassen. Som på alle andre in-ear modeller gør det sig nemlig gældende, at hvis ikke der bliver sluttet helt til i øret, bliver bassen svag og upræcis.

Der medfølger 4 forskellige størrelser silikonepropper, så man skulle tro, at det var muligt at finde en prop, som passer. Men for mig fandt jeg aldrig en, der var helt perfekt. Den næststørste var tættest på at passe til mit øre. Og end ikke et sæt Comply løste problemet 100%.

Problemet er (i hvert fald til mine ører), at høretelefonerne ikke er dybe nok. Jeg ville gerne, at de gik bare et par millimeter længere ind i øret for at kunne sidde helt fast.

På trods af dette lukker de faktisk støj ude ganske godt, og når først de er kommet til at sidde ordentligt, bliver de, hvor de skal. Også selvom jeg bevæger mig eller bruger dem til at løbe med. Apropos løb, så giver den tynde ledning stort set ingen mikrofoni. Altså støj ind i øret skabt af ledningen, der bevæger sig, fx under løb, hvilket gøre den særdeles velegnet til motionsbrug.

Plusser

Pris

Lydkvalitet

Gode til løb

Minusser

Kan være lidt svære at få til at slutte tæt i øret

 

Point

Lydkvalitet 5/5

Jeg må indrømme, at jeg er svært begejstret for CX 1.00. Lydkvaliteten overgår klart hvad man kan forvente sig i prislejet. Jeg overvejede kort, om jeg skulle trække dem et point, fordi de kan være svære at få til at lukke helt tæt. Men så tænkte jeg, at det jo faktisk ér lykkes mig at få dem til at sidde rigtig godt. Når man samtidig ser på, hvor meget man får for pengene, holder jeg karakteren helt i top. Ikke alle ører er ens, og det kan muligvis være et problem med pasformen for nogle, men ikke for andre.

Komfort 4/5

Høretelefonerne kan som sagt være svære at få til at sidde rigtigt. Og selv når de egentligt sidder ok, kan de føles som om, de er ved at falde ud (uden dog at gøre det). Men de føles rart at have i, og selv på længere lyt havde jeg ingen ubehag.

Pris 5/5

I skrivende stund kan de findes for lidt over 300 kroner, og til den pris er de et hit. Byggekvaliteten ser ikke ud af meget, og jeg kan være bange for hvor længe de holder. Kablet er meget tyndt og virker skrøbeligt, men indtil videre lader jeg tvivlen komme dem til gode.

Udseende 3/5

Det er en af de mest diskrete høretelefoner, vi endnu har testet på Headgear.dk. De er knapt synlige, når de sidder i, og selvom der er et lille Sennheiser logo, vil man ikke kunne se, om det er den ene eller den anden model. For nogle er det en stor fordel, for andre et minus. Jeg stiller mig på vippen lige midt imellem og giver dem et tre-tal.

Samlet vurdering 17/20

Det er nok tydeligt, at jeg er begejstret. CX 1.00 er ikke en blærerøvs-accessory, hverken i form af pris eller visuel udstråling, men de er et sikkert valg for den kvalitetsbevidste lydentusiast. Selv hvis dit budget egentlig tillader et langt større udlæg, vil jeg stadig anbefale at give CX 1.00 en chance.

 

 Teknisk data

Farve Sort / Hvid
Impedans 28Ω
Frekvens 17Hz – 20kHz
Lydtryk (SPL) 119 dB
Forvrængning (THD) <0.5 % (1 kHz, 100 dB SPL)
Stik 3.5mm, vinklet
Kabellængde 1.2 m
Vægt 10 g

 

 

Til slut vil jeg sende en tak til Sennheiser for at låne os høretelefonerne og for at stå til rådighed for uddybende tekniske forklaringer.

Se Sennheisers beskrivelse af CX 1.00 her.

Pristjek på Sennheiser CX 1.00

Dagligt opdaterede priser på Sennheiser CX 1.00 finder du på Pricerunner.