Test af Samsung 55" LED TV UE55ES8005

Det er efterhånden over et år siden vi på AV Blog lagde ud med en test af Samsungs LED flagskib UE46D8005. Vi var temmelig imponerede over hvor langt Samsung havde taget LED teknologiens billedkvalitet og samtidig efterladt alle konkurrenter langt bag sig hvad angår design.

ES8005 er den direkte efterfølger til D8005 serien, og Samsung har endnu en gang taget et godt skridt frem foran konkurrenterne ved at inkludere både tale og bevægelsesstyring i deres nye prestige serie, som til gengæld stort set beholder sidste års populære design.

Vi har i år valgt at se på 55” modellen, for at få lidt variation i panelstørrelser og på denne baggrund kunne vurdere forskelle i backlight bleed og andre panelegenskaber. I testperioden har vi dog også set på en Samsung UE46ES8005, mens UE55ES8005 har stået skulder ved skulder med en Panasonic TX-L55DT50 under hele testen. De testede UE46ES8005 og UE55ES8005 samt alle de ES8005/ES7005 og ES6535 vi har haft fingrene i til dato benytter Samsungs egne paneler.

Modellerne i Samsung LED TV ES8005 serie

UE40ES8005 (Vejledende udsalgspris: kr. 14.999)
Se den aktuelle pris på Pricerunner

UE46ES8005 (Vejledende udsalgspris: kr. 17.999)
Se den aktuelle pris på Pricerunner

UE55ES8005 (Vejledende udsalgspris: kr. 23.999)
Se den aktuelle pris på Pricerunner

UE65ES8005 (Vejledende udsalgspris: kr. 32.999)
Se den aktuelle pris på Pricerunner

Bemærk: Det testede TV kom på markedet med firmware version 1004, og blev inden testen opgraderet til firmware 1006. Med den oprindelige firmware havde ES7005 og ES 8005 serien en tendens til at lukke ned sporadisk uden grund, hvilket er løst med firmware 1006. Enkelte af de problemer som bliver beskrevet i testen må forventes at blive løst snarligt med firmware opdateringer, hvor den seneste i skrivende stund er 1008.2.

Det er væsentligt at holde i erindring, at en del performancerelaterede målepunkter er tæt knyttet til den benyttede firmware, og derfor vil kunne ændre sig i forhold til det i testen beskrevne. Eksempelvis er der allerede meldinger om at Smart Hub’en er blevet hurtigere efter seneste software opdatering.

TV’et er før testen blevet kørt ind i over 100 timer idet der erfaringsmæssigt kan være forskel på eksempelvis clouding og hvidbalance på LED TV i de første timer.

Design og fjernbetjeninger

Samsung laver flotte TV.
Sidste års D8005 serie var en åbenbaring på fladskærmsmarkedet, og har været en af de væsentlige faktorer til at Samsung i 2011 satte sig endnu tungere på fladskærmsmarkedet i Danmark end tidligere. Konkurrenterne har gjort deres bedste for at indhente det designforspring som Samsung etablerede sidste år, og den tynde ramme vil i 2012 blive et almindeligt forekommende designparameter.

ES8005 serien har arvet designet fra D8005 på langt de fleste områder. Metalrammen er blevet en smule tyndere, men med en meget tynd sort inderkant i stedet, således at rammens samlede tykkelse stadig holder sig omkring en halv centimeter. Tilføjelsen af et kamera på toppen er nødvendiggjort at alle de nye funktioner til at styre TV’et ved hjælp af bevægelser. Det skæmmer dog designet en smule, og gør at ES8005 er lige den smule mindre æstetisk tiltalende end D8005. Det ændrer dog ikke ved at ES8005 serien, i mine øjne, er blandt de absolut pænere fladskærme på markedet.

Den nydesignede fod er, i hvert fald i Samsungs egen optik, et helt kapitel for sig. Det er helt tydeligt hvor stolte Samsung er af den nye bordfod når man konstaterer at det er blandt de væsentligste forskelle på ES8005 og ES7005 serien (som kommer med sidste års fod). Givet de rigtige forhold, og gerne med lidt luft omkring sig, er den nye bordfod faktisk også virkelig flot. I praksis er den lidt billigere lavet (plastik) end man får indtryk af på billeder, men helhedsindtrykket på afstand er virkelig godt. TV’et kan ikke dreje når det er monteret på foden.

Samsung UE46ES8005 Standard Remote

I forhold til den og skærmens flotte design er fjernbetjeningen en anden sag. Efter den skuffende standard remote som fulgte med D8005 serien sadlede Samsung om og i sommeren 2011 ændrede de tilbehørspakken til D8005 så den fik en langt mere lækker fjernbetjening i metal med, udover en 5” Galaxy tablet. Med ES8005 er vi nu tilbage til den situation at en billig plastikfjernbetjening leveres med til et premium TV.

Bortset fra den billige udførelse udfylder fjernbetjeningen sådan set sin opgave OK. Den ligger fint i hånden, har relativt store knapper som er til at komme til, og de fleste knapper er bagbelyste. Jeg er ikke selv fan af at have navigationsknapperne så langt nede på fjernbetjeningen, men det kan være en individuel præference. I hvert fald kunne jeg bedre lide Samsungs fjernbetjeninger som de så ud for et par år siden, og foretrækker Panasonics som de ser ud nu.

En mere objektiv kritik er manglen på direkte tilgang til justering af aspektratio (P.Size på tidligere års fjernbetjeninger) som faktisk kan være ganske nødvendig og er meget irriterende at skulle ind i menuen for at justere. Det er i øvrigt en uheldig kombination af fjernbetjening og Smart Hub som kombination at man skal gennem mindst 4 menuvalg før man kan få lov at se optaget TV. Det burde absolut være en separat knap på fjernbetjeningen – og mon ikke man til gengæld kunne have droppet knappen til Samsungs Family Story app?

Samsung UE46ES8005 Touchpad Remote

Som noget nyt leverer Samsung til deres topmodel yderligere end touchpad fjernbetjening, som er specielt lavet til at gøre Smart TV oplevelsen lettere tilgængelig. Eksempelvis er det i praksis ikke hensigtsmæssigt at benytte en web browser med en standard fjernbetjening, og her kommer en touchpad noget længere som erstatning for en mus. Den medfølgende touchpad remote er noget pænere at have liggende end den normale.

De mest nødvendige funktioner til styring af skærmen (tænd/sluk, kanalskifte og volumen) ligger også få fjernbetjeningen, så i princippet kan man helt undvære standard fjernbetjeningen. Der er endvidere indbygget en mikrofon, så man kan benytte talekommandoer direkte til fjernbetjeningen i stedet for at sidde og råbe til skærmen. Den vigtigste funktion til web browseren og eksempelvis Youtube app’en er dog et keyboard, som stadig ikke findes på nogen af de to remotes. Samsung sælger et trådløst keyboard løst, og alternativt kan man benytte den gratis Samsung remote app til Android eller iOS.

Touchpad remoten ligger dejlig tungt i hånden og føles solid og lækker. I praksis tager det dog noget tid at vænne sig til den, og særligt navigation i menuer er lidt mere krævende end en normal fjernbetjening. Der er altså en god sandsynlighed for at det ikke bliver hele familien som vænner sig til at benytte den som den eneste fjernbetjening.

Ud over de to medfølgende fjernbetjeninger har Samsung som nævnt en Samsung remote app i både Apples App store og Android Market. Fjernbetjeningsprogrammet opdateres løbende, og kan generelt styre alle TV’ets funktioner. Det er dog stadig en ret besværlig løsning at skulle starte en app hver gang man vil fjernbetjene TV’et, og i praksis er det stort set kun ved behov for indtastning (web browsing og Youtube) at den kommer til sin ret.

Tilslutninger

Hvis man er bekendt medSamsungs skærme generelt, er der ikke noget på listen over tilslutningsmuligheder som kan overraske meget. Der er 3 USB tilslutninger, som kan benyttes til at afspille mediefiler og optage TV. Den ene kan levere op til 1 Ampere, som er hensigtsmæssig til USB harddiske uden ekstern strømforsyning.

Der er 3 HDMI tilslutninger (ned fra 4 sidste år), hvilket må siges at være minimum i dag. Den ene har Audio Return Channel (ARC), og kan sende TV’ets lyd tilbage til et anlæg eller sound bar via HDMI 1.4. En anden er kompatibel med Mobile High-definition Link (MHL), og kan forbindes til eksempelvis en mobiltelefon som Galaxy S II.

Selvom de fleste bærbare efterhånden levered med HDMI eller DVI output savner vi alligevel muligheden for at tilslutte en PC via D-SUB 15-pin VGA kabel, som man kunne på D8005. I højere grad virker det dog helt forrykt, at Samsung (igen) har udeladt en brugbar analog lydudgang. Det er ganske enkelt tåbeligt, at al tilslutning af lydudstyr uden digital indgang skal ske via SCART adapter eller høretelefonudgangen.

Der er indbygget Wi-Fi og mulighed for kablet netværk via RJ-45 stik. ES8005 understøtter ikke Ethernet over HDMI. Skærmen koblede let og problemfrit på det trådløse net, men havde mange problemer med at få forbindelse med Samsungs servere (læs mere nedenfor).

Som den væsentligste nyhed på tilslutningssiden er porten til Samsungs Smart Evolution Kit. Med den hastige udvikling vi ser på fladskærmsmarkedet har Samsung taget det skridt at udstyre deres bedste skærme med en udvidelsesport hvor der vil kunne tilsluttes en udvidelse af hukommelse, processorkraft og andet som er nødvendigt for at leve op til fremtidens krav til en moderne fladskærm. Samsung har været lidt vævende omkring hvad der kan og ikke kan opgraderes. De første meldinger lød på at Samsung ville garantere at ES8005 ville kunne opgraderes til tidssvarende performance i de næste 4 år. Det ser dog ikke ud til at dette er meldt officielt ud, så måske de tager en mere behersket tilgang til hvad der kan forventes.

Det er under alle omstændigheder en god ide. Selv ikke verdens førende fladskærmsproducent kan rimeligvis forudsige hvad der vil være af krav til et TV om 4 år, og hvorvidt de krav vil kunne opfyldes alene gennem et udvidelseskort. Det giver jo sig selv at nye tunere, kamera og mikrofoner etc. ikke vil kunne indbygges i et TV som ikke har dem fra starten. Elektronikbranchen er fyldt med eksempler på producenter som har lovet at deres produkter kunne opgraderes, men har måttet sande, at så snart det blev relevant, så kunne det ikke lade sig gøre. Smart Evolution Kit er en rigtig god ide, og i hvert fald skader det ikke at have muligheden.

Funktionalitet og features

Det kommer næppe som en overraskelse, men lad os få det slået fast med det samme: Den ubetinget største udvikling for Samsungs fladskærme fra 2011 til 2012 ligger indenfor features og funktioner. På CES i januar måned var fokus knivskarpt indstillet på styring af TV via bevægelser og tale kombineret med de nye indbyggede apps samt de muligheder som dual core processorer giver. Faktisk hørte vi så meget om stemmestyring og fitness apps at der knapt var tid til at tale om billedkvalitet.

Vi hørte også meget om den nye dual core processor, som giver en masse nye interaktive muligheder og meget hurtigere navigation. I praksis virkede det som ikke som om loading af apps og bevægelser i Smart Hub er hurtigere end det var tilfældet sidste år. Der er stadig ventetid når man vælger en app som skal starte op, uden at det dog er voldsomt generende. Efter sigende er performance forbedret med nyere firmware opdateringer, men det er ikke noget vi har testet.

Menuer

Menustrukturen er nærmeste 100 % magen til sidste år. Der er ikke de store armbevægelser i Samsungs menustruktur, men den er simpel og logisk opbygget, særligt når man tænker på hvor mange (brugbare og unødige) indstillingsmuligheder et moderne TV har. Samsungs menuer er blandt de absolut bedste på markedet.

Samsung UE55ES8005 Menu

Menuerne reagerer rimelig hurtigt, og er velegnede når der skal kalibreres. Når der skal justeres værdier for de enkelte parametre er der ikke længere timeout så man vender tilbage til menustrukturen efter kort tid. Når man kalibrerer skærme, særligt på CMS og hvidbalance er det er et kæmpe fremskridt i forhold til tidligere, og de fleste konkurrenter.

Stemme- og bevægelsesstyring

Den mest interessante nyskabelse i årets topmodeller fra Samsung er muligheden for at styre fjernsynes via stemmekommandoer og bevægelser – kaldet Samsung Smart Interaction. Den første overraskelse er at det rent faktisk virker i praksis – under de rette omstændigheder.

Bevægelsesstyringen er umiddelbart den sjoveste nyskabelse, og den som nok har mindst forbindelse til virkelighedens verden. Kameraet i ES8005 kræver temmelig meget lys for at fungere godt til styring, og i en stue med almindelig aftenbelysning kan man ikke regne med at det fungerer. Er der lys nok er det til gengæld muligt at styre TV’ets basale funktioner ved hjælp af hænderne foran skærmen. Det gælder både menuerne, kanalskifte, lydstyrken og de andre behov man har.

Som sagt fungerer det rent faktisk så længe man er nogenlunde foran fjernsynet med god belysning, der ikke er andre som bevæger sig, og man kontrollerer sine bevægelser. Med andre ord en lang række faktorer som sjældent er til stede i virkeligheden. I praksis ender det derfor nok med at man lader sig imponere over at det virker, hvorefter man imponerer først familie og siden hen venner med hvad ens nye TV kan… og derefter glemmer man alt om det. Det er simpelthen for besværligt i praksis.

Stemmestyringen er lidt i en anden boldgade. Stemmestyringen fungerer til en lang række funktioner, både de mest simple og de mere avancerede, og det er på dansk. Med lidt træning kan det faktisk lade sig gøre at tænde TV’et, starte en Internet browser session og søge efter et ord eller sætning på Google uden at røre fjernbetjeningen – DET ER IMPONERENDE. Og ja, søgningen på både ”fladskærm” og ”rødgrød med fløde” blev genkendt uden problemer.

Den mere avancerede funktionalitet som beskrevet ovenfor er dog mere imponerende end den er funktionel, idet jeg kunne have lavet den samme søgning på min iPad på under den halve tid ved at bruge hænderne, og hvad har vi så vundet. Stemmestyring forudsætter også at der er nogenlunde frit for støj, eller at man benytter mikrofonen indbyggede i touchpad fjernbetjeningen. Du skal altså ikke altid regne med at stemmestyringen virker når du står nede i den lokale TV forhandler.

Med et lidt frækt udtryk kan man sige, at Samsung med sin Smart Interaction har løst et problem som ingen mennesker har. Man kunne derfor også forvente at stemme- og bevægelsesstyringen vil ende som det nyeste BR legetøj i hænderne på et lille barn juleaften: Der leges intensivt i en halv time, hvorefter det er fuldstændig uinteressant. Det var min konklusion på brugbarheden af Smart Interaction.

Men så skete der noget… I løbet af testperioden fandt jeg mig selv i flere og flere situationer, hvor det var nemmere at sige ”Hej TV, sluk TV” end at finde fjernbetjeningen, og tilsvarende når jeg skulle tænde det. Og når der lige skulle testes på HDMI 3 indgangen, men skærmen viste en TV kanal var det meget nemmere lige at sige ”Hej TV, Kilde, HDMI 3” end at finde fjernbetjeningen. Og mine kommandoer blev genkendt uden kvaler 90 % af tiden. Og sådan endte jeg med faktisk at savne stemmestyringen lige så snart ES8005 var leveret tilbage, og det er faktisk blandt de yderst få funktioner jeg nu savner på min Pioneer plasma, som jo desværre ikke har noget Pioneer Evolution Kit.

Indbyggede apps

Udvalget af indbyggede apps minder meget om hvad vi kender fra sidste år. Der er Youtube, Facebook, Twitter, Skype og de andre klassikere. Samsung var også blandt de første med opdateret Netflix app til 2012). Det er muligt at sætte kameraet op så det ud fra ansigtsgenkendelse automatisk logger dig ind på din Samsung konto med tilhørende apps, hvilket sådan set er rimelig smart, og fungerer (så længe der er lys nok til at kameraet virker).

Vi havde en del kvaler med at Skype konsekvent insisterede på at der var en elendig forbindelse og leverede et meget pixeleret billede, uanset at begge Skype deltagere var på samme Wi-Fi netværk. Vi konstaterede også, at skærmen havde problemer med at ”pumpe” lysoutputtet på TV op og ned efter at vi forlod Skype, og blev ved med det til vi havde lukket TV’et og tændt det igen. Begge problemer forventer vi løst med en snarlig opdatering, måske de allerede er blevet ordnet. Skype applikationen er i øvrigt velfungerende og let at gå til.