Er du nået igennem januar udsalgskaos med ønsket om en ny fladskærm uden at have fået købt en, så vil der i februar og marts måned opstå  et oplagt dilemma, idet de gode fladskærmstilbud fra januar måned en kort overgang bliver endnu billigere for herefter at forsvinde fra markedet til fordel for de nye modeller. Der bliver ganske enkelt solgt ud af alle lagre startende i januar og et par måneder frem med det formål ikke at ligge inde med ukurante varer ved udgangen af marts måned. Denne produktcyklus gælder for lang de fleste af de store fladskærmsproducenter, herunder Samsung, LG, Panasonic og Sony.

I løbet af denne måned er alle 2011 modellerne fra de store producenter således på vej ud af markedet for at give plads til 2012 modellerne, som blev præsenteret på CES i Las Vegas i starten af januar måned. Som udgangspunkt burde det jo ikke være et svært valg, da de nye modeller må forventes at levere ny teknologi med bedre billedkvalitet og flere features. De teknologiske fremskridt skal dog holdes op imod fladskærmes typiske prisudvikling, som starter højt for herefter løbende at falde ad en nærmest forud defineret kurve. Ved introduktionen af de nye modeller nulstilles priskurven og vi starter igen på toppen.


Samsung UE46ES8005 vs. Samsung UE46D8005

AV Blog CES-2012 Samsung ES8005 vs. D8005

Den nye udfordrer ES8005 til venstre mod velkendte D8005 til højre

I tilfældet Samsung har vi valgt at se på topmodellen D8005 i den mest populære størrelse, 46 tommer, en skærm som vi tidligere har testet her på bloggen. Et hurtigt check med Pricerunner røber at prisen i skrivende stund ligger omkring kr. 11.500. Da skærmen blev introduceret på markedet i slutningen af marts 2011 kostede den kr. 17.000, med en temmelig dårlig fjernbetjening og et enkelt sæt 3D briller. Den nuværende model er altså faldet med 32 % siden introduktionen, og leveres nu med 2 sæt 3D briller, en pænere standardfjernbetjening samt en 5″ Android tablet til at styre TV’et. Traditionelt holder fladskærme prisen godt i de de første par måneder på markedet hvorefter de tager et pænt dyk for efterfølgende at sive stille og rolig nedad mod udgangen af kalenderåret..

Jeg vil forvente, at den nye topmodel UE46ES8005 vil blive introduceret til en pris i omegnen af kr. 16-18.000, og det åbenlyse dilemma er naturligt nok om man skal kaste sig over en D8005 til den pressede lave pris nu hvor alle skal af med lagrene, eller om den nye topmodel  bringer så mange forbedringer med sig at det kan betale sig at betale den højere pris for den nye model (eller vente til den nye er faldet i pris).

Argumenterne vil vi gennemgå i denne artikel. Som ordsproget siger, så ved man jo hvad man har, men ikke hvad man får. Det er værd at bemærke, at vurderingerne her bygger på hvad Samsung har vist og fortalt os om om de nye ES8005 modeller, samt de erfaringer vi har gjort os med ES8005 på CES messen i januar måned. Der vil naturligvis kunne være forskelle på de amerikanske demonstrationsmodeller og de endelige nordiske modeller. I særdeleshed må det forvente at det danske design kan blive en smule anderledes end hvad vi har set på de amerikanske modeller.

 

Samsung UE46D8005

Samsung UE46D8005Der er vist ikke meget at tilføje omkring Samsungs LED topmodel for 2011, som ikke allerede fremgår at vores test fra april 2011. Siden da er pakken blevet ændret lidt, så skærmen nu leveres med 2 sæt 3D briller og en langt pænere designet remote samt en 5″ Galaxy tablet med Android. Samsungs D8005 har væeret blandt de absolut mest populære og efterspurgte TV i 2011, særligt grundet designet med den ekstremt tynde ramme.

Den smule malurt i bægeret vi umiddelbart vil fremhæve er en ikke ubetydelig backlight bleed på en del af skærmene, hvilket har betydning hvis man ofte ser TV i mørke omgivelser. Indenfor de seneste måneder har der også været en række rapporter om D8005 og D7005 som skipper billeder både ved TV og Blu-ray afspilning. Du kan læe mere om problemet med de manglende frames og forsøgene på at løse problemet på vores side om anbefalede indstillinger til D8005 og på Flatpanels.dk.

Bortset herfra er D8005 en serie skærme, som generelt var foran alle konkurrenterne da den kom på markedet. Den ekstremt tynde ramme kombineret med indbygget Wi-Fi og markedets bedste udvalg af Smart TV apps har gjort det til en udfordring for Samsung at komme med store landvindinger i 2012.

 

Samsung UE46ES8005

De første tests af Samsungs ES8005 skærme er kommer og opdateres løbende i vores Meta test af ES8005 serien.
CES-2012 Samsung ES8000Samsung UE46ES8005 er tydeligvis en evolutionær videreudvikling af D8005. Ved første øjekast minder de enormt meget om hinanden i designet, og på afstand er det hovedsageligt det lille kamera på toppen af rammen som adskiller dem fra hinanden. Designmæssigt trækker det lidt fra, men funktionsmæssigt er det et skridt frem.  Hertil kommer naturligvis den markante bordfod, som vil adskille sig en del, hvis man ikke vægmonterer skærmen.

TV og billedkvalitet

Der er ikke frigivet detaljer om tunerbestykningen på det nordiske marked, men vi ved i hvert fald at ES8005 ikke kommer med dobbelt tuner. Idet allerede D8005 modellerne havde indbygget DVB-T2 og DVB-S2 tunere, vil der ikke næppe være noget at hente i ES8000 på tunersiden. Panelet er igen et 200 Hz Samsung LCD panel opgivet til 800 Hz CMR. Mængden og typen af reflektion og lysafvisning i skærmen så ud til at være meget præcist på niveau med D8005, som dog også gjorde det rigtig godt.

De nye skærme bygger som sidste års model på Edge LED bagbelysning og må forventes at have performance mindst på niveau med disse. Samsung har fået en del kritik for ujævn bagbelysning på 2011 topmodellerne, og på den baggrund kan man håbe at de har arbejdet videre med paneler og lightguide for at få en mere jævn bagbelysning. I første omgang er der dog ikke meget som tyder på at der er sket landvindinger på dette område. Indtil vi få lejlighed til at teste mere grundigt er vores vurdering at der næppe skal forventes en klart bedre billedkvalitet fra de nye modeller sammenlignet med D8005.

Smart TV, stemme- og bevægelseskontrol

Bag det ydre er der dog sket en masse, ikke mindst på softwaresiden. Som nævnt er de nye TV født med kamera og mikrofon så de kan styres med bevægelser og stemmekommandoer. Ansigtsgenkendelse kan benyttes til at logge ind på skærmens Smart TV funktioner, herunder Facebook, Twitter og andre personlige tjenester. I det kameraet og mikrofonens funktionalitet indgår i skærmens API kan tredjeparts udviklere benytte dem til at udvikle apps, som har nærmest uanede muligheder.

Den nye dual core processor, som styrer Smart TV gør at der kan køres flere apps samtidig samt at de vil køre langt hurtigere om mere glidende end hvad der er tilfældet i D8005. De nye skærme leveres også med en række nye apps allerede fra starten, og der vil givet være en del apps som kun kan køres på de nye topmodeller.

Endelig har Samsung indbygget muligheden for at montere et opgraderingsmodul bag på skærmen, så det til næste år vil kunne opgraderes til nyeste model og således forventes at få en længere teknologisk levetid. Samsung kalder det et Smart Evolution Kit.

Konklusion

I sagens natur vil valgt af TV være et meget personligt valg baseret på hvad man lægger vægt på i sit kommende TV.

Der er ingen tvivl om at der er mange penge at spare ved at købe et D8005, hvis man står for at skulle købe sit TV indenfor de næste 3 måneder. Hvis man har glæde af de mange nye muligheder for at styre TV’et og forventer at benytte de nye apps og interaktive muligheder, så er et ES8005 nok det smarteste TV man vil kunne købe i 2012.

Hvis man derimod hovedsageligt benytter sit TV til at … se TV, så er der næppe meget nyt at hente i 2012 modellerne, og så er det pludselig en meget høj merpris at betale for de nye modeller. Der er ikke, som vi beskrev omkring Panasonics VT30 og VT50, tegn på at der er sket en væsentlig forbedring i billedkvaliteten fra 2011 til 2012 modellerne fra Samsung. På den baggrund kan det vist godt betale sig at overveje grundigt om man vil få mest TV for pengene ved at købe et D8005 mens man kan få dem.

Bemærk i øvrigt at mere præcise specifikationer for Samsungs ES8005 serie forventes at blive tilgængelige i løbet at meget kort tid. Denne artikel vil blive opdateret, hvis Samsungs officielle specifikationer giver anledning til det.