Hvis du er i markedet for en ny fladskærm, er begyndelsen af året altid en interessant korsvej med flere forskelligrettede muligheder. I skrivende stund er 2011 modellerne af de store producenters fladskærme på vej ud af markedet for at give plads til 2012 modellerne.

AV Blog Panasonic VT30 vs. VT50

Klassiske VT30 til venstre mod udfordreren VT50 til højre

Som udgangspunkt kunne det jo være et let valg, idet de nye modeller må forventes at levere ny teknologi med bedre billedkvalitet og flere features. Dette skal dog holdes op imod fladskærmens typiske prisudvikling, som starter højt for herefter løbende at falde ad en nærmest forud defineret kurve. Ved introduktionen af de nye modeller nulstilles priskurven og vi starter igen på toppen.

I tilfældet Panasonic er deres nuværende topmodel VT30 serien, hvor jeg har valgt at tage udgangspunkt i den mest populære størrelse TX-P50VT30 som vi har testet her på bloggen. I skrivende stund kan et TX-P50VT30 erhverves for omkring kr. 12.500 i den nordiske Y-model. Da skærmen blev introduceret på markedet i foråret 2011 kostede den kr. 20.000. Traditionelt holder fladskærme prisen godt i de de første par måneder på markedet hvorefter de tager et pænt dyk for efterfølgende at sive stille og rolig nedad.

Det må forventes, at den nye topmodel TX-P50VT50 vil blive introduceret til en pris i omegnen af kr. 18-20.000, og det åbenlyse dilemma er naturligt nok om man skal kaste sig over en VT30 til den pressede lave pris nu hvor alle skal af med lagrene, eller om den nye model bringer så mange forbedringer med sig at det kan betale sig at betale merprisen for den nye model (eller vente til den nye er faldet i pris). .

Argumenterne vil vi gennemgå i denne artikel. Som ordsproget siger, så ved man jo hvad man har, men ikke hvad man får. Tilsvarende gælder her, at vurderingerne bygger på hvasd Panasonic har frigivet af oplysninger om VT50, samt det erfaringsgrundlag vi har fået med VT50 på CES messen i januar måned. Der vil naturligvis kunne være forskelle på de amerikanske demonstrationsmodeller og de endelige nordiske modeller.

TX-P50VT30Y

Panasonic TX-P50VT30 frontVT30 serien er som de fleste af Panasonics topmodeller gennem tiden blevet testet fra ende til anden af samtlige papir- og netbaserede medier. Generelt er konsensus at der er tale om en af de absolut bedste ydende fladskærme som har været på markedet nogensinde. Der er påpeget forskellige mangler, hvoraf en del er blevet udbedret med firmware opgraderinger i løbet af 2011. Tilbage står efter min opfattelse de i vores test beskrevne problemer med retention/indbrænding og støjgener samt false dynamic contouring. Ikke dealbreakers for de fleste, men ting man skal være opmærksom på.

Til gengæld får man en skærm med et imponerende sortniveau og farvegengivelse samt et design som er svært at være ked af.

 TX-P50VT50Y

AV Blog Panasonic TX-P50VT50På årets messe havde vi god lejlighed til at se VT50 serien efter i sømmene, inden for de grænser en messe nu giver. Specifikt har vi på alle de udstillede modeller kigget efter false contouring, grønne plamager, retention og bevægelseshåndtering. Vores umiddelbare vurdering er at det ser ud som om VT50 på de fleste områder er en klar forbedring i forhold til VT30.

Specielt bevægelseshåndteringen virkede virkelig godt, stort set uden nogen form for farvede artifakter eller opbrud i billedet, og fosforslør var også nærmest forsvundet. Det skal erindres at de omtalte problemer har været mest udpræget ved 24/50 Hz materiale og den ameikanske messe i sagens natur benyttede 60 Hz til demoerne, men selv når vi har testet med 60 Hz materiale har der været større grad af opbrud i bevægelser på VT30 i forhold til hvad vi så på VT50. Hvordan det spiller sammen med Panasonics 2500 Hz Focused Field Drive bliver spændende at se nærmere på.

Det stod også klart, at sortniveauet var blevet forbedret medmindre de bevidst har snydt i den fremviste demo med en 2011 G30 model. Vi har tidligere målt sortniveau på G30 til omkring 0,02 Cd/m2, og der var tale om en synlig sænkning af sortniveauet i direkte sammenligning, så mon ikke vi i hvert fald kommer ned på 0,01 med TX-P50VT50 i 2012. Hertil kommer et nyt forbedret filter på skærmen kaldet Infinite Black Ultra (som var det et nyt vaskepulver). det vil forøge kontrasten ved lyskilder i rummet.

VT50 er ligesom Samsung gået over til at benytte bluetooth til at kommunikere med 3D brillerne i stedet for infrarøde sendere på TV’et, hvilket er en væsentlig fordel, da synkroniseringen holder betydeligt bedre på den måde, og man ikke mister 3D effekten fordi der lige er en som går forbi skærmen og afbryder forbindelsen til den infrarøde sender. Det er dog uvist om der igen i år vil medfølge 2 sæt 3D briller med TV’et. Hvis det ikke er tilfældet, vil det gøre den samlede pakke endnu dyrere, hvis man skal bruge 3D briller.

AV Blog CES2012 Panasonic new flatscreen touchpad remoteVT50 har også fået indbygget Wi-Fi, så man ikke længere er nødt til at benytte en USB dongle. Denne følger dog med til VT30, så det er i praksis ikke nogen stor ændring. Det er det til gengæld, at der nu er indbygget en fuld webbrowser i TX-P50VT50. Til brug med webbrowseren medfølger også den touch remote som er nævnt i vores artikel om Panasonics nye skærme. Endelig er der selvfølgelig som led i den generelle udvikling tilkommet en længere række nye apps og en bedre medieafspiller.

Konklusion

Vurderingen af hvor man gør det bedste køb kan naturligvis ikke være andet end et helt personligt valg.

Jeg vil dog sige, at der lige netop for Panasonics VT50 serie ser ud til at være så mange mere eller mindre væsentlige forbedringer i både features og billedkvalitet, at det giver mening at vente på VT50, selvom det betyder at man skal betale mere for det end VT30. Til gengæld må man sige at et VT30 i 50 tommer størrelse er noget af et kup til kr. 12.500, så længe man ikke generes af buzz eller blæsere.

Vil du videre noget mere konkret om forskellene så smid en kommentar nedenfor.